Talán nem kellett volna rendszám, forgalmi, biztosítás és jogsi nélkül, az út rossz oldalán, 60 helyett 125-tel vezetni a gyönyörű Ford Falcont.

Ki ne bírná ki, hogy amikor végre megérkezik Dél-Afrikából álmai klasszikus autója, ne pattanjon rögtön be a vezetőülésbe és hajtsa meg a kocsit rendesen a hegyek között! Pedig akárki is kerül ebbe a helyzetbe, jobban tenné, ha kibírná, legalább addig, amíg neki is és a kocsinak is rendben lesznek a papírjai. Egy ausztrál autós nem bírta ki.

A rendőrség nem jelölte meg pontosan, milyen Falconról is van szó, de a GT jelzés alapján ez biztosan egy V8-as példány az 1970–72 között készült modellből, körülbelül 300 lóerővel. A maga idejében a Falcon XY GT csúcsverziója a világ legerősebb négyajtós kocsija volt. Ferrarikat és Aston Martinokat alázott, versenyeket nyert – köztük Bathurst-futamokat is

Az új-dél-walesi rendőrség beszámolójában szereplő sydney-i férfi annyira begőzölt, amikor 49 éves korában végre meghozta a hajó Dél-Afrikából Melbourne-be az XY szériás Ford Falcont, azonnal neki kellett vágnia vele az útnak hazafelé. Méghozzá a hegyeken át, útba ejtve a Bathurst-versenyek útvonalát, hogy maga is átélhesse a túraverseny hangulatát. Legalábbis ezt mondta a rendőröknek, amikor megállították.

A versenyhangulat valóban meglehetett, amikor a 60-as korlátozás helyett 125 km/h-val szaladt bele a traffipaxba a kocsival – ráadásul az út menetiránnyal szemközti oldalán hajtva. Ezért még talán nem vették volna el a rendőrök az  autót, ahhoz kellett még néhány egyéb apróság is.

A férfinek nem volt jogosítványa, mert azt két héttel korábban ittas vezetés miatt bevonta a rendőrség. A kocsinak pedig egyáltalán semmilyen érvényes okmánya nem volt; a frissen importált veteránt még nem regisztrálták a járműnyilvántartásban, és a Falcon értelemszerűen kötelező biztosítással sem rendelkezett. A rendőrök meg is kérdezték a tulajdonost, miért nem kért rá egy ideiglenes rendszámot a hazaútra (az államban létezik egy ilyen intézmény). A válasz: mert zárva volt a hivatal.

Képek: New South Wales Police

Hát most a kocsi van elzárva a gazdájától: a helyi szabályok szerint három hónapra kobozták el a többszörös szabálysértés tárgyát. A sofőr pedig márciusban állhat bíróság elé az eltiltás alatti, biztosítás nélküli, regisztrálatlan járművel való 45 km/h-s sebességtúllépés bűnlajstromával. Nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy volt neki akkora élmény ez a hebehurgya szerpentinezés, hogy azt mondhassa: megérte!

Szingapúrban sem jó ötlet jogsi nélkül vezetni, még gyerekeknek sem:

És ezt olvastad már?
A BMW-nél nem tűnik el teljesen a kézi váltó, de nem is lesz olcsó