Hivatalosan még mindig nem tudni, hogy lesz-e utódja a hamarosan kifutó Mondeónak, és ha igen, akkor milyen típusú autó lesz, a Ford mindenesetre most bemutatta a Mondeo új generációját, ami egyelőre csak Kínában lesz kapható.

Csak egyet tudunk biztosan a Ford középkategóriás modelljéről: a 2012 óta gyártott negyedik generációs Mondeo pályafutása hamarosan véget ér, márciusban befejeződik a gyártása. Az utódjáról egyelőre nem sokat lehet tudni, egyes hírek szerint a Sierra utódjaként 1992-ben bevezetett modellnév is lekerülne a Ford palettájáról.

1994-ben az európai év autója díjat is elnyerte az első Mondeo
A már hibridként is kapható jelenlegi Mondeo napjai meg vannak számlálva
Más hírek szerint a legújabb divatot követve a Ford is egy crossover modellel váltaná fel a Mondeót,

ahogyan például a Citroën is teszi a C5 X-szel. Ezt támasztotta alá, amikor 2021-ben bemutatkozott az Evos, egy középkategóriás crossover azon a néven, amit a jelenlegi Mondeót beharangozó tanulmányautó is viselt 2011-ben.

A Ford akkor azt mondta, hogy az Evos kimondottan a kínai vásárlók számára készült, de ez még nem zárja ki azt, hogy később az európai piacra módosított változatban is megjelenjen. A rejtély most tovább fokozódik azzal, hogy

a Ford bemutatta a Mondeo ötödik generációját, ami ezen a néven folytatja a típus történetét, legalábbis Kínában.
A képeket nézve egyértelmű, hogy az új Mondeo a korábban megismert Evos testvérmodellje, de szerencsére nem lett belőle crossover,

hanem megmaradt hagyományos szedánnak. A karakteres frontrésze és a hátsó lámpák azonban hasonlók, akárcsak a süllyesztett kilincsek és a feketére fényezett tetőoszlopok.

Az új Mondeo jóval nagyobb is lett az elődjénél, a hossza hat centivel 4,94 méteresre, a tengelytávja tíz centivel 2,95 méteresre nőtt,

és mivel szélesebb is, ezért élőben is biztosan nagyobb autó benyomását kelti. A belső térről egyelőre nem mutatott fotókat a Ford, de nem lennénk meglepődve, ha az Evosban látott duplaképernyős műszerfal kerülne bele.

A műszaki tartalomról egyelőre azt lehet tudni, hogy az új Mondeóban egy kétliteres, turbós négyhengeres benzinmotor egy nyolcfokozatú automata sebességváltón keresztül hajtja az első kerekeket. Az európai modell sorsa ezzel persze még mindig nem dőlt el, nem tudni, hogy a Ford mivel pótolja majd nálunk a Mondeót.

A Fordnak mindenesetre nem kell nagyon sietnie vele, ugyanis az elektromos Mustang Mach-E-ből most már többet adnak el, mint a kifutó Mondeóból.

Bejönne egy ilyen új Mondeo?

Kínában már Lincoln-változatban is megjelent a Mondeo:

Lincolnként még jobban mutat a Ford Mondeo

Jobban bejön, mint az eredeti?

Hibrid, kombi, és Ford Mondeo. Kipróbáltuk

Felfrissítették a Mondeót, a négyajtósban elérhető benzin-elektromos hajtást pedig a kombiban is elérhetővé tették.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ilyen MINI még nem volt, itt az elektromos Aceman

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés