Minden körforgalmak ősanyja a swindoni, ahol hét körforgalmat pakoltak egybe a tervezők, pontosan fél évszázaddal ezelőtt.

1972-ben adták át az angliai Swindon város legendás körforgalmát, amit Frank Blackmore közlekedésmérnök tervezett, és egy akkoriban futó, gyerekeknek készült tv-sorozat címe alapján neveztek el Magic roundabout-nak.

Tényleg mágikus: hét körforgalmat egyesít, öt kicsit a beérkező sugárutakról, plusz egyet-egyet az őket összekötő külső és belső körön.

Őrült tervnek tűnik, de van benne rendszer: míg egy normál körforgalom egyirányú, Swindonban mindkét irányban mehetnek autók (a belső körön óramutató járásával ellentétesen), és bár az átlagnál lassabban, figyelmesebben kell menniük, cserébe folyamatos a haladás.

További előny, hogy A-ból B-be több útvonalon is el lehet jutni, és nem feltétlenül kell végigmenni a teljes (külső) körön. Összességében ugyanannyi autó jóval több helyen osztozik, így bár kaotikusnak tűnik a rendszer, valójában hatékony, és a baleseti statisztikák is igazolják a létjogosultságát – a város szerint 30 százalékkal kevesebb itt a súlyos balesetek száma, talán mert senki nem mer tempósan behajtani oda.

A bíbelődésre hajlamosabbaknak itt egy videó, ahol átfogóan taglalják a kereszteződések és körforgalmak működését:

Az külön fejezet, hogy a Magic Roundabout nincs messze a város focicsapata, a Swindon Town stadionjától (County Ground), így a helyi szurkolóknak meg kellett tanulniuk bármilyen lelkiállapotban higgadtan vezetniük.

Ez is érdekelhet:

A látszattal ellentétben van értelme ennek a kör alakú hídnak

Azonkívül, hogy különleges látványosság.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés