Megmaradt felemásnak a Hyundai kupéja, az új Veloster

Igazi egyéniség a Veloster, hiszen amíg balról rendes sportkupénak látszik, addig jobbról ötajtós kompaktnak, amibe hátulra is könnyen be lehet szállni. Most kijött a második szériája, méghozzá egészen izgalmas motorokkal.

Szeretnek kísérletezni a furcsa megoldásokkal az autógyártók, és a Hyundai Veloster is egy ilyen érdekes kísérlet volt. A koreai márka kompakt sportkupéja ugyanis felemás karosszériát kapott, a bal oldalán egy, a jobb oldalán két ajtóval. A koncepció előnye, hogy balról rendes sportkupénak tűnik, de jobbról könnyen be lehet szállni a hátsó ülésekre is.

Nem sokan értékelték a Veloster ötletét, legalábbis az európai piacon, ahol a Hyundai sportkupéja nem lett nagy siker. Szerepe volt ebben persze a furcsa formán túl annak is, hogy eleinte gyenge 1,6 literes motorral adták, és csak később, túl későn jött meg a 186 lóerős turbós változat. Mégsem volt teljes kudarc a Veloster, hiszen itt a második generációja.

Detroitban mutatták be, méghozzá rögtön többféle kivitelben. Az alapváltozat kétliteres szívómotort kap 147 lóerővel, és továbbra is ott az 1,6 literes turbós modell, immár 201 lóerővel. De a legizgalmasabb a Veloster N változata, ami a Nürburgringen fejlesztett i30 N hajtásláncát kapja, 275 lóerős turbós motorral, és hozzá igazított váltóval, futóművel és fékekkel.

Közben a Veloster formája is csinosabb lett, mert bár a méretei alig változtak, de a dizájn a Hyundai új stílusához igazodik. A kompakt sportkupé pedig nemcsak áramvonalasabbá, hanem dögösebbé is vált, amihez az akár 20 colos kerekek, az izgalmasan domborított kerékjáratok és a hangsúlyosan kivezetett kipufogó is hozzájárulnak.

Az extralistát is feldobták, már LED-es fényszóró, okostelefon-integrációra képes fedélzeti rendszer és head-up display is van rajta. De hiába tetszett meg mostanra a Veloster, az első széria tanulságait levonva a Hyundai csak az ázsiai és az észak-amerikai piacon tervezi a forgalmazását. Ha sportos és gyors típust keresel náluk, akkor az i30 N változata lehet a megoldás.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon