Trinity-projekt: ezen a néven fut az új Volkswagen csúcsmodell fejlesztése.

A Volkswagen 2026-ra tervezi új elektromos, elvileg 4-es szintű önvezetésre is képes (ez az, amikor olvasgathatunk is menet közben a kormány mögött) nagy autója bemutatását. Ők szedánként hivatkoznak az autóra a közleményben, de az első bemutatott teaserkép alapján valószínűbb, hogy ez inkább egy középkategóriás ötajtós autó lesz:

A Trinity szó hallatán bizonyára sokaknak a Mátrix főhősnője ugrik be, de a gyártó közleménye szerint a projekt neve nem a Carrie-Ann Moss által megformált karakterre utal. A latin "trinitas"-ból származtatott szó "hármas egység" jelentésében a VW szándéka szerint egy új elektromos technikai platform és szoftverrendszer, egy optimalizált, lerövidített logisztikai lánc és a wolfsburgi üzem új, hálózatra és intelligenciára alapozott gyártásszervezésének triója van benne. (Szép, de a "Bogár" azért egy megfoghatóbb valami volt a maga idejében.)

A Trinity projekt fő célkitűzései között szerepel a mai folyékony üzemanyagok betankolásának idejével összemérhetően gyors töltés és az autózás teljes intézményrendszerének ma még nehezen átlátható szintre emelt digitalizációja, integrációja is. A VW ügyvezetője, Ralf Brandstätter egyenesen azt mondja: ezzel az új autóval az a céljuk, hogy egy "időgépet" adjanak az ügyfelek kezébe, amivel a vezetéssel eltöltött idő egészen máshogy telhet majd, mint ahogy eddig megszoktuk.

A Trinity akár a Passat és/vagy az Arteon utódjává is válhat, hiszen azt már tudjuk, hogy a VW jelenlegi legnagyobb klasszikus stílusú, tehát nem-szabadidő-autói hamarosan lekerülnek a palettáról.

Jól hangzik ez az önvezető időgép-dolog, de vajon kell-e nekünk?

Az autósok csupán 14 százaléka bízna meg egy ténylegesen önmagát vezető autóban

Az amerikai autóklub felmérése szerint a sofőrök nagy többsége nem önvezető autót akar, viszont örülne több aktív biztonsági rendszernek.

És ezt olvastad már?
Úgy megy ez a dízel BMW, hogy Teslával se léped le