Párizsban már most is sok helyen 30 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, de 2021-ben néhány kivételtől eltekintve a francia főváros egész területén ennyire csökkentik a sebességhatárt.

Anne Hidalgo párizsi polgármester beváltja a választási ígéretét, és a francia főváros teljes területére kiterjeszti a 30 km/órás sebességhatárt 2021-től. Párizsban már eddig is sok helyen 30-ra korlátozták a sebességet, de jövőre mindenhol érvényes lesz a limit, kivételt csak a város határán húzódó körgyűrűk jelentenek majd. A témában a bejelentéssel együtt társadalmi konzultációt is indítanak.

Párizsban sok helyen eddig is 30 km/óra volt a maximum, most mindenhol az lesz

A francia fővároshoz hasonlóan Grenoble, Lille és Nantes is 30 km/órára csökkentette a megengedett sebességet az utóbbi években.

Spanyolországban jelenleg is vizsgálják a lehetőségét annak, hogy a városokban 30 km/óra legyen az alapértelmezett sebességhatár, és Hollandiában is tárgyalnak a városi limit csökkentéséről.

A párizsi körgyűrű lesz az egyetlen kivétel a 30 km/órás sebességlimit alól

Bilbao lesz az első 300 ezernél is nagyobb lakosságú európai város, ahol a teljes területen 30 km/órára mérsékelik a sebességet,

jelenleg egyébként már az utcák 90 százalékában ez a korlátozás van érvényben. Brüsszelben is azt tervezik, hogy 2021-től a város legnagyobb részén 30 km/órára csökkentik a megengedett sebességet.

Brüsszelben is bevezetnék a 30 km/órás maximum sebességet 2021-ben

A lépéstől minden városban nagyobb biztonságot és a légszennyezés csökkentését várják,

hogy ezzel a gyalogosok és a kerékpárosok számára is barátságosabbá váljanak a városközpontok. Budapesten idén tavasszal merült fel, hogy a főutakon 50-re, a mellékutcákban 30-ra korlátozzák a sebességet, de ez a jelenlegi infrastruktúra mellett nem tűnik jó ötletnek.

(Forrás: ETSC, képek: Unsplash, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

50 az egész fővárosban? 30 a mellékutakon? Van annak jogsija, aki ezt kitalálta?

Nincs. De nekem van, vezetek is és pontosan tudom, mit érne a magyar valóságban egy ilyen közlekedés-szabályozási szigorítás.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában