Egy motorost nem egyszerű megajándékozni, hiszen nem biztos, hogy értesz a témához, másrészt pedig soha nem tudhatod, mi az, amit az illető már megvett magának, vagy esetleg még nem vette meg, de nem pont olyat szeretne, amit te kinéztél neki. Ez a hét tipp segíthet.

1. Vezetéstechnikai képzés

Nincs olyan, hogy túlképzett motoros. Csak a nagyon fiatal, nagyon hebrencs aszfaltbetyárok érezhetik úgy, hogy őket már nem érhetik meglepetések, az idősebbek, tapasztaltabbak tudják, hogy két keréken nem lehet eleget gyakorolni, és az embernek soha nem szabad elbíznia magát. A motorosképzések pont azért vannak, hogy időről időre szembesüljünk azzal, van még mit tanulnunk, és hogy találkozzunk olyan helyzetekkel, melyekkel nem lenne jó élesben szembesülni először. Mivel a legtöbb ilyen tanfolyamon saját vassal vehet részt az ember, ellenőrzött körülmények között feszegetheti a saját és a gépe határait, aminél szintén kevés hasznosabb dolog létezik. Számtalan ilyen képzésre lehet rábukkani egy egyszerű Google-keresés segítségével.

2. Motoros témájú könyvek

Különösen a gyászos tél viseli meg a motoros lelkét, amikor a legkeményebb endurósokon kívül nemigen veszi elő senki a gépet egy kanyarra. Ezen az ingerszegény időszakon segítheti át az embert egy-egy jó könyv, így ezek tökéletes karácsonyi ajándékok lehetnek. Aki szereti a hosszú túrákat, biztosan örülni fog Dobos Zoltán és Szimcsák Attila Motoros túrázás – kalandok Európa útjain című könyvének, melynek azóta már egy második része is nyomtatásba került. A különlegességek után érdeklődők számára remek meglepetés lehet Claude de La Chapelle Különleges motorok című alkotása, akik pedig izgalmakra vágynak, azoknak Jay Dobyns A pokol angyala – Egy beépített ügynök megrázó története a Hells Angels motorosbanda tagjaként című regényének megvásárlásán érdemes elgondolkodnia.

3. Számzáras sisakzáró karabíner

A motorosok általában mindent megvesznek maguknak, ami a hobbijukhoz kell, így nem érdemes technikai részletekbe menni, amikor az ember ajándékokon töri a fejét. Vannak azonban olyan hasznos kiegészítők, melyek valamiért csak keveseknek jut az eszébe, pedig sokaknak megkönnyítené az életét. Ilyen például a számzáras karabíner, ami egy nem túl bosszantó, épp ezért sokszor alábecsült problémát tud megoldani: mit kezdjünk a sisakkal, ha egy kis időre kiszállunk a nyeregből? A legtöbben ezzel inkább nem is foglalkoznak, vagy otthagyják a kobakvédőt a tükörre pakolva, akik pedig féltik az értékeiket, inkább magukkal viszik. Ez a kis eszköz azonban kellő biztonságot nyújt arra a néhány percre, amíg a motoros megiszik egy kávét vagy elnyal egy fagyit, és nem is kerül tízezer forintnál többe.

4. Csősál, aláöltöző

A motorozásra a tavasz és az ősz a legkellemesebb évszakok, ilyenkor azonban a korai és késői órákban sajnos meg kell küzdeni a csípős hideggel. Erre találták ki a thermo aláöltözőket és a motoros csősálakat, melyek nagyon hasznos kiegészítők, de természetüknél fogva fogyóeszközök, így az ember soha nem lő mellé, ha ezeket rakja a fa alá.

5. Motoros ajándéktárgyak

Megúszós ajándéknak tűnhet egy bögre, egy póló vagy egy kulcstartó, de ha ismerjük a megajándékozott kedvenc gyártóját, egészen biztosan nem lövünk mellé ezekkel, különösen, ha nem utángyártott, hanem hivatalos kiegészítőket vásárolunk. Minden nagyobb gyártó készít ilyen termékeket, hogy ezekkel is népszerűsítse a márkát. Nem különösebben drágák, mégis könnyű velük örömet okozni.

6. Motoros navigáció

Manapság már a legtöbben a mobiltelefonjukat használják tájékozódásra, és ez lassan kiszorította a motoros és autós navigációkat. Van azonban egy igazi nagyágyú, ami képes megindokolni, miért érdemes mégis céleszközt tartani a gurulások kényelmesebbé és élvezetesebbé tételére. A Garmin Zumo XT nevű készülékről van szó, amivel kapcsolatban egyedül a kétszázezer forint körüli árat tudjuk csak hátrányként megemlíteni, egyebekben a cucc olyan dolgokat tud, amit a mai napig nem képes kiváltani egyetlen okostelefonos alkalmazás sem. A készülékhez ráadásul a keréknyomást figyelő szelepsapkák is vásárolhatóak, melyeknél hasznosabb kütyüt nem tudunk elképzelni egy olyan motorra, amely nem rendelkezik TPMS szenzorral.

7. Nagyméretű vászonkép a vasról

Ha a megajándékozott az a fajta motoros, aki még akkor is kijárkál a garázsba a gépét nézegetni, simogatni, amikor az idő nem engedi meg, hogy nyeregbe pattanjon, biztosan örülni fog egy falra akasztható vászonképnek a paripáról. Ehhez persze kell egy jó minőségű fotó a vasról, de ez manapság nem lehet probléma, hiszen ezek a népek már csak olyanok, hogy ha van nekik Facebook- vagy Instagram-fiókjuk, akkor biztosan teleszórják a kedvencükről készült képekkel. Ha van ezek között kicsit művészibb, látványosabb beállítás, nyert ügyed van, és még csak ki sem kell az ajándékért mozdulnod a lakásból, hiszen a megrendelést a legtöbb ezzel foglalkozó cég már online fogadja, az elkészült képet pedig házhoz szállítással juttatja el hozzád.

(Főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Tíz film, amitől hevesebben ver a motorosok szíve

Ha te is sóhajtozva simogatod a garázsban télire elrakott vasat, akkor erre a listára biztosan tudsz majd rezonálni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Ilyen az, ha az Alpine izgalmas elektromos autót alkot

„A Red Bullnál most eléggé mérgező a környezet”

Tényként állítják, hogy a Haas leigazolt egy pilótát Hülkenberg helyére

További cikkeink a témában