Egy motoros számára a tél igazán depresszív évszak. Különösen a januártól március végéig tartó három hónap nagyon fájdalmas, amikor az aszfalt hideg, a tapadás minimális, az ember pedig jégtömbbé fagy, ha nem bír magával, és a fogvacogtató hideg ellenére is előveszi a paripát egy óvatos karikára.

Ezzel mi is így vagyunk, ezért a fájdalmat enyhítendő összeszedtünk tíz nagyjátékfilmet, melyek jó eséllyel örömkönnyeket csalnak egy igazi aszfaltbetyár szemébe. Ha te is sóhajtozva simogatod a garázsban télire elrakott vasat, akkor erre a listára biztosan tudsz majd rezonálni.

1. Terminátor 2. – Az ítélet napja

„Szükségem van a ruhádra, a csizmádra és a motorodra.” Minden idők legjobb akciófilmjének ikonikus jelenetét mindenki ismeri, amikor pedig a T-800-as felpattan a Harley-Davidson Fat Boy nyergébe és megszólal a Bad To the Bone című nóta, a nézőtéren egyszerre dobban meg minden motoros szíve.

2. Mission: Impossible – Titkos nemzet

A Titkos nemzet motoros üldözése féktelen akcióhurrikán a javából. Bár Tom Cruise a végén bemutatott borulást a valóságban egészen biztosan nem úszta volna meg komoly törések nélkül, a jelenet többi része egészen valósághű, épp ezért őrülten látványos és izgalmas. Az ember csak kapkodja a fejét.

3. Szelíd motorosok

Tagadhatatlan alapmű, egyszersmint az amerikai chopperkultúra start- és sarokköve, melyet követően a tengerentúlon mindenki motort akart építeni magának, hogy azzal szelje át a 66-os utat, és kövesse a határtalan szabadság hívó szavát.

4. Harley Davidson és a Marlboro Man

Ez már inkább szórakoztató, mint kultikus darab, de olyan sűrűn teletömték tesztoszteronnal, kúlsággal és benzingőzzel, hogy egy magára valamit is adó férfimagazin nem teheti meg, hogy kihagyja a listájából, ha egyszer már a motorokról van szó.

5. A nagy szökés

Csak A nagy szökés utolsó negyedében jutott szerephez egy 650-es Triumph, a jelenet mégis óriási hatással volt a popkultúrára. Steve McQueen egyébként maga is a márka rajongója volt, olyannyira, hogy az angol gyártó 2012-ben egy speciális kiadást tervezett a Bonneville T100-as típusnak, mely a színész nevét viselte.

6. Che Guevara: A motoros naplója

A film Ernesto Guevara és Alberto Granado utazásairól szól, ami egy rozoga Norton 500-assal kezdődik Buenos Airesben. A cím ellenére a dráma nem a motoroslétről szól, de azért megvillan benne az a szabadság, amit az ember csak egy motor nyergében ülve tapasztalhat meg.

7. A leggyorsabb Indian

Az új-zélandi Burt Munro nem volt kispályás. Gyakorlatilag két kezével épített Indianjével megjelent a Utah állambeli Bonneville sós síkságánál tartott gyorsasági versenyen, ahol be is állított egy sebességi rekordot, amit sokáig senki nem tudott megdönteni. A film a kitartás fontossága mellett a motorozás szeretetéről is szól, de úgy, hogy simán könnyeket csal az ember szemébe.

8. Faterok motoron

Igen, tudjuk, hogy ez az alkotás nem magasművészet, de ez a lista elsősorban a motorosoknak szól, ők pedig egészen biztosan tudják értékelni ennek a négy középkorú faszinak a sztoriját, akik egy nap elhatározzák, hogy megélik azt a szabadságot, ami a házasélet előtt nem adatott meg nekik.

9. A tetovált lány

Számunkra David Fincher remake-jének egyik fontos mellékszereplője Lisbeth Salander Honda CB350-ese, melynek a hangja maga a gyönyörűség. Sajnos a típust a gyártó nem futtatja az európai piacon, pedig erre a libabőröztető huttyogásra mi is befizetnénk.

10. Top Gun

Ha azt mondanád, hogy a Top Gun nem is a motorozásról, hanem a repülésről szól, természetesen nem szállnánk veled vitába. Mégis, Tom Cruise klasszikusa rengeteget tett a motorozás népszerűsítéséért, hiszen a megjelenése évében mindenki ki akarta próbálni, milyen lehet egy 900-as Kawasaki nyergében repeszteni a tükörsima aszfalton. A típus aztán az idei év legnagyobb kasszasikerében, a Maverick-ben is tiszteletét tette, nekünk pedig azonnal összeszorult a szívünk, amikor megláttuk.

Ez is érdekelhet:

Íme a filmtörténelem tíz legerősebb fegyvere

Van köztük olyan, amelyik lő, amelyik pukkan, akad köztük önjáró és olyan is, amivel elég egy hanyag mozdulat, hogy az ember átrendezze vele a szomszédságot.

És ezt olvastad már?
Még mindig sokkal többet tévéznek a magyarok, mint amennyit neteznek
További cikkeink a témában