Ken Block már nincs velünk, de nagyon úgy tűnik, hogy lánya viszi tovább az örökségét. Lia idén Hoonipigasus nevet viselő középmotoros Porsche 911-est vezeti a felhők közé a Pikes Peak pályáján.

2022-ben rendezték meg századik alkalommal a Pikes Peak hegyi felfutó versenyt, ahol Ken Block egy erre a célra épült, 1400 lóerős, hathengeres, középmotoros Porsche 911-essel rajtolt, ami a márka legendás versenyautója emlékére kapta a malacrózsaszín festést és a szellemes Hoonipigasus nevet. Ken Block tavaly motorhiba miatt nem tudta teljesíteni a futamot, és többé már nem is próbálhatja meg, idén év elején ugyanis hószánbalesetben életét vesztette.

Ken Block lánya, a 16 éves Lia azonban véghez viszi, amit apja eltervezett, idén rajthoz áll a Pikes Peak futamán ezzel a fantasztikus pályagéppel.

Nem ma kezdte az ismerkedést az autósporttal, hiszen tizenhárom évesen már driftelni tanult az apjától, idén pedig egy Subaru BRZ-vel indul az amerikai ralibajnokságban, ahol szerzett már egy kategóriagyőzelmet, és jelenleg a kétkerék-hajtású kategória második helyén áll.

Verseny a felhők közé

1916-ban rendezték meg először a Pikes Peak hegyi felfutót, amelynek húsz kilométeres pályája 1440 méteres tengerszint feletti magasságról indul, és 156 kanyarral visz fel a 4302 méteres csúcsra, ezért gyakran úgy emlegetik: verseny a felhők közé. Az egyre ritkább levegő, az immár aszfaltos, de még mindig veszélyes útvonal rendesen próbára teszi az indulókat. A pálya abszolút rekordját jelenleg Romain Dumas tartja 7 perc 57 másodperccel az elektromos Volkswagen ID. R-rel.

Lia Block előtt persze még hosszú út áll, hogy tapasztalatot szerezzen az autósportban, ezért egyelőre nem élesben, mért idővel teljesíti a Pikes Peak legendás pályáját, hanem inkább apja emlékére viszi fel a hegyre, a felhők közé a Porschét. De mint mondja, idővel szeretné valóra váltani apja álmát, amihez remek alkalom a tanulásra az idei futam. Nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben hallani fogjuk még Lia Block nevét.

Ez is érdekelhet:

Az öt legőrültebb autó, amit Ken Blocknak építettek

Ken Block emlékére csokorba szedtük a karrierje legérdekesebb épített autóit.

A benzinvérű volánzsonglőr, aki egy generációt inspirált – a Ken Block-sztori

Hajszolta a veszélyt, de nem autóban vesztette életét Ken Block.

Ken Block legújabb autója ez a malacrózsaszín Porsche

A Pikes Peak hegyi versenyen áll rajthoz az 1400 lóerős szörnyeteggel.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés