Az állítólagos kiszivárogtatott információk alapján bajban lehet a Red Bull és még egy másik istálló is.

Az olasz La Gazzetta dello Sport és a német Auto Motor und Sport kiszivárogtatott információk alapján arról írt, hogy a Red Bull és az Aston Martin is túlléphette a 2021-es idényben a 145 millió dollárban megszabott költségvetési plafont, amivel így jogosulatlan előnyre tehettek szert – az osztrákok állítólag 10 millió dollárral költekeztek túl az előző szezonban.

A leghangosabb felszólaló az ügyben természetesen a Mercedes, pontosabban annak csapatfőnöke, Toto Wolff, aki azért is békétlenkedik annyira, mert pilótájuk, Lewis Hamilton tavaly a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon – ellentmondásos körülmények között – az utolsó körben veszítette el a rekordot jelentő nyolcadik világbajnoki címét Max Verstappennel szemben.


A Red Bull természetesen mindent tagad, Chris Horner csapatfőnök szerint ők nem lépték át a költségvetési plafont, a rosszakaró riválisok pedig csak le akarják járatni az RB-t és el akarják homályosítani Verstappen klasszisát és sikereit, valamint a közelgő második világbajnoki címét. Az istálló tanácsadója, Helmut Marko szerint a történtek túlmutatnak a szokásos politikai becsmérlésen, és

„ez hatalmas károkat okoz a hírnevünknek. Abu-Dzabi már rég a múlté. Kicsit furcsa, hogy még mindig nem tette túl magát rajta”.

A Forma–1-es csapatoknak egyébként március végéig kellett leadniuk a tavalyi költségvetésükről szóló beszámolót, a vizsgálati eredményeket pedig az FIA elméletileg holnap, azaz október 5-én hozza majd nyilvánosságra. Amennyiben tényleg vétkesnek találtatik valamelyik istálló, a limittúllépés mértékétől függően szankcionálhatják az adott csapatot, hogy csak kiragadjunk néhányat: a pénzbüntetéstől a következő évi büdzsé megkurtításán át egészen a pontlevonásig és a világbajnokságból való kizárásig számos lehetőség szóba jöhet – vagyis ha minden a Mercedes kedve szerint alakul, akkor akár még az is megtörténhet, hogy Verstappen elveszíti világbajnoki címét.

UPDATE:

Megvan, mikor derül ki, hogy csalt-e annyira a Red Bull, hogy az Verstappen világbajnoki címébe kerüljön

Az FIA elhalasztotta a vizsgálati eredmények nyilvánosságra hozatalát.

(Forrás: planetf1.com, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Akár négy F1-csapatnak is adhat motorokat a Red Bull

Melyik csapatokat tudnád elképzelni Red Bull-motorokkal?

Nem a megszokott időpontban lesz a Magyar Nagydíj a rekordhosszú 2023-as idényben

Hivatalossá vált a 2023-as Forma–1-es versenynaptár.

És ezt olvastad már?
Tökéletes mindenes, csak a turbó zavar benne – Kia Sportage PHEV-teszt
.