Remekül néz ki ez a holland körforgalom, amire egy biciklis viaduktot telepítettek – és az egészet egy egészen meglepő okból találták ki.

Naaldwijk egy úgyszolván ismeretlen holland kisváros Hága/Delft és Hook of Holland félsziget között. Néhány évvel ezelőtt mégis kapott egy mesés körforgalmat:

Az „ismeretlen” Naaldwijkban található a világ legnagyobb virágárverési vállalata, ezért az országban aukciókra vitt virágok 90 százaléka keresztülhalad itt. De a virágok nemcsak Hollandián belül utaznak, hanem Európa-szerte, és a Schipol reptéren át a nagyvilágba is. Jó nagy tehát a forgalom, ellenben az úthálózat nemrég még szörnyen elavult volt.

Ezt a közlekedést modernizálták egy úgynevezett 3 az 1-ben projekttel, amely a megközelíthetőséget, az élhetőséget és a biztonságot volt hivatott javítani.

Az új utakat az ún. Fenntartható Biztonság irányelv szerint építik, ami nem engedi meg az autóúton a biciklizést.

Részben korábban is teljesült már ez, esetünkben, a De Snelbinder körforgalomban viszont teljesen elkülönül a kerékpáros közlekedés. Nemcsak időben (a lámpák révén), hanem mindenestül, ami nyilván az ő biztonságukat javítja leginkább.

Elsőre a kerékpáros viadukt tűnik fel, de a kereszteződésben van kerékpáros alagút is, így valóban mindenhonnan mindenhová el lehet jutni autóval és biciklivel is.

A 300 méter hosszú hidat egy 40 méter magas pilon tartja; a felső aszfaltréteg egy új kompozit, ami –5 fokban sem csúszik, így a fenntartási költségei is alacsonyabbak.

Vicces a híd neve (kb. gyorskioldó): a Névadó Bizottság versenyt írt ki, amire 843 ötlet érkezett. De ebből a rengetegből sikerült egy már forgalomban lévőt kiválasztani, tíz évvel korábban Nijmegen kerékpáros hídját keresztelték el ugyanígy. A névért mindenesetre járt a 800 eurós sikerdíj, amit egy új bringára költhetett el a szerencsés kiválasztott.

Részletesebben ebben a blogposztban olvashatsz a naaldwijki fejlesztésekről.

(Fotók: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A város, ahol egybepakoltak hét körforgalmat

Minden körforgalmak ősanyja a swindoni, ahol hét körforgalmat pakoltak egybe a tervezők, pontosan fél évszázaddal ezelőtt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában