A távirányítású modellautók közt is új fejezetet kezd a Toyota Mirai, ugyanis egy lekicsinyített üzemanyagcellás rendszer dolgozik benne.

A Toyota nemrég mutatta be a hidrogénnel tankolható, elektromos hajtású, üzemanyagcellás Mirai második generációját, és máris rekordot döntött vele.

Hidrogénnel megy a Toyota stílusos új csúcsmodellje

Sokkal elegánsabb lesz a következő Mirai.

Idén tavasszal a francia utakon több mint 1000 kilométert mentek egy tank hidrogénnel, míg a legutóbb Dél-Kaliforniában már 1360 kilométert tettek meg egy feltöltéssel, ami Guinness-világrekordnak számít.

Most pedig elkészült a Toyota Mirai méretarányos változata,

ami a modellautókról ismert Tamiya és a Bramble Energy közös munkája. Az utóbbi cég skálázható üzemanyagcellás rendszerek fejlesztésével foglalkozik, és sikerült annyira lekicsinyíteni a technikát, hogy elférjen a Tamiya hajtáslánca mellett, amire egy Mirai-formájú műanyag karosszériát húztak.

Az első képeken talán nem látszik, de a Mirai-modellautó annyira nem is apró, az eredeti méretének a tizede, tehát csaknem fél méter hosszú. A kisautónak mind a négy kereke hajtott, úgyhogy elképesztően fürge tud lenni,

a tankoláshoz pedig nincs szükség miniatűr hidrogénkútra, csak ki kell cserélni a kiürült hidrogéntartályokat telire.

Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a becslések szerint

a modellautó és kétszer akkora távot tud megtenni egy tankkal, mint az akkumulátoros társa egy feltöltéssel.

A gyártása ugyan még messzebb van, mint a 30 ezer példányban készülő Mirainak, de nem túlzás azt képzelni, hogy a modellautók közt is a hidrogénhajtás lehet a jövő.

Nézd meg videón is, hogyan megy a mini Mirai:

Ez is érdekelhet:

Amikor megérkeztek a hidrogénautók Magyarországra

A Toyota és a Hyundai az első magyar hidrogénkút megnyitójára elhozta a Mirait és a Nexót, és odaadták őket az újságíróknak egy-egy rövid, de izgalmas körre.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában