Egy kevésbé ismert sportkocsi számára mi sem lehetne jobb reklám, mint a legjobbak ellen gyorsulni. A horvát Rimac most a Tesla Model S és a LaFerrari ellen állt ki.

Még csak két hete számoltunk be róla, hogy a horvát honvédelmi minisztérium sietett Mate Rimac segítségére, akinek így saját fejlesztésű ezer lóerős, elektromos hajtású szuper-sportkocsiját már nem a közúton kell próbálgatnia. A katonai bázis kifutópályáját pedig máris nagyszerű célra használták fel: két nagyágyú ellen álltak ki a Concept One rendszámos prototípusával.

Mivel a forrásaik korlátozottak, ezért a YouTube videóiról ismert brit autóversenyző Archie Hamilton volt a segítségükre, aki két nem akármilyen autóval gyorsult a Rimac ellen. Az első áldozat a Tesla Model S P90D volt, ami nem bizonyult túl nehéz feladatnak a Concept One számára. Archie szava már attól elakad, ahogyan a Tesla gyorsul, mi pedig alig bírjuk követni a szemünkkel, ahogyan még a Model S-t is otthagyja a Rimac.

A mérés szerint 2,69 másodperc alatt gyorsult fel nulláról százra.

Persze a Concept One egy jóval drágább szuperautó, mint a Tesla, még akkor is, ha a Model S a legőrültebben gyorsuló elektromos autó, amit ma kapni lehet. De aki azt mondja, hogy nem volt igazságos a verseny, nézze meg a következő kört, ahol a valaha készült leggyorsabb maranellói, a LaFerrari ellen méri össze erejét a Rimac. Nem áruljuk el a végeredményt, de már sejtheted, csak nézd, és ámulj.

A Rimac több akar lenni, mint kőkemény gyorsulási bajnok, és éppen a felépítése teheti versenyképessé az olyan szuperautók ellen, mint a LaFerrari. A kerekeknél dolgozó négy elektromotor működését ugyanis egyenként lehet szabályozni, hogy kanyarban is tökéletes legyen a nyomatékeloszlás, a hátsók ráadásul kétfokozatú áttételezést is kaptak, így nagy tempónál sem marad le a Concept One. Arról pedig, hogy versenypályán is sokáig bírja a gyűrődést, hét különböző hűtőrendszer gondoskodik.

Ez a példány már elkelt, hamarosan a gazdájához viszik az Egyesült Államokba, de a Rimac tovább dolgozik az autón, és később egy másik példány talán egy neves versenypályán elért köridővel is megmutathatja, hogy a horvát garázscégből indult gyártónak helye van a legjobbak között.

És ezt olvastad már?
A General Motors ügyvezetőnője beült a saját cége önvezető autójába és jó volt neki!