Sok mindenről ismert a McLaren F1, például arról, hogy sokáig ez volt a világ leggyorsabb autója, Mr. Bean is ilyet hajtott, és háromüléses utastere sem mindennapi. Mostanra pedig már az ára is csillagászati, a 64 példány egyikét 4 milliárd forintért adták el.

Igazi legenda a McLaren F1, főleg olyan kivételes állapotban, mint a képeken látható példány, amiért nemrég rekordösszeget fizettek ki egy árverésen. Az 1992-ben bemutatott szuperautó tizenkét éven keresztül a világ leggyorsabb autójának számított, de csak kevesek kiváltsága lehetett, mert összesen 64 példányban készült.

Rowan Atkinson is ilyet hajtott (és tört), és fiatal vállalkozóként a széles zakós Elon Musk is nagyon örült, amikor megkapta a sajátját.

Most pedig valaki más is nagyon boldog ezzel a példánnyal, ami 44-es alvázszámával a 37-edik legyártott darab, és az első, amely hivatalosan is forgalomba került az Egyesült Államokban. 1995-ben készült, és első tulajdonosa tudta élvezni az életet, mert 1996 nyarán a gyárban vette át, és utána rögtön egy európai körutazásra indult vele.

Később már csak rövidebb utakra vitte el, mivel most sincs benne sokkal több kilométer 15 ezernél. Huszonéves kora ellenére fantasztikus állapotban van, és a számai még ma is tiszteletet keltenek: 6,1 literes V12-es BMW-motorja 627 lóerős, hatfokozatú kézi váltóval 3,2 másodperc alatt gyorsul százra és 391 km/óra a végsebessége.

391 km/óra nem semmi, nézd is meg a belsőkamerás felvételen, ahogyan 1998-ban beállította ezt a rekordot.

Az európai kirándulás után az amerikai előírásoknak megfelelően alakították át az F1-et, amikor nagy lökhárítók kerültek fel rá, de most, az eladás előtt visszaépítették eredetire. Így mutat a legjobban, és így adtak meg érte a Bonhams árverésén egy egészen elképesztő összeget, adókkal együtt 15,62 millió dollárt, ami 4 milliárd forintnak felel meg.

És ezt olvastad már?
A világ leggyorsabb roadstere lenne a Hennessey Venom F5