Bianchi tavaly októberben a Japán Nagydíjon szenvedett életveszélyes sérüléseket, amikor az esős pályán lesodródott, és 160 km/h-val belerohant az Adrian Sutil autóját mentő darus kocsiba.

A versenyzőt azonnal a mei kórházba szállították, ahol ötórás életmentő műtétet hajtottak rajta végre. A beavatkozás után a pilótát átvitték az intenzív osztályra, ahol már magától lélegzett, úgy tűnt, sikerült megmenteni az életét, de azóta sem ébredt fel a kómából.

Haláláról családja közleményben értesítette szombat reggel a nyilvánosságot a pilóta Facebook-oldalán. Jules Bianchi a nizzai kórházban halt meg, ahol a baleset óta kezelték. A család közleményében úgy fogalmazott, hogy Jules "mint mindig, most is utolsó leheletéig harcolt, de a küzdelem most véget ért."

A huszonöt éves Bianchit sokan az egyik legtehetségesebb Forma1-es pilótának tartották, nem véletlenül. A francia pilóta ötévesen kezdett el gokartozni, majd a kezdeti sikerek után 2007-ben nagyon magabiztosan megnyerte a Formula Renault 2.0 bajnokságot. Egy évvel később a Formula3-ba igazolt, ahol a legjobb újoncnak választották, 2009-ben pedig ezt a szériát is megnyerte, olyan versenyzőket utasítva maga mögé, mint Valteri Bottas, Esteban Gutiérrez és a tavaly a DTM-bajnokságot megnyerő Marco Wittman. Tehetségére a Ferrari is felfigyelt, így 2009-ben vele indították el a Ferrari Driving Academy nevű tehetséggondozó programot.

2010-ben Bianchi bemutatkozott a Forma–1 előszobájának tartott GP2-szériában, ahol rögtön az első évében a harmadik helyen végzett Pastor Maldonado és Sergio Perez mögött. Egy évvel később sikerült megismételnie ezt az eredményt, miközben a Ferrari tesztpilótájaként már a Forma1-ben is bemutatkozhatott. A következő évben, már a Force India tesztpilótájaként második lett a Formula Renault 3.5 szériában.

Bianchi 2013-ban a Marussiához szerződött, és rögtön a második Forma1-es versenyén sikerült felhívnia magára a figyelmet, amikor a harmatgyenge autóval 13. helyen ért célba a Malajziai Nagydíjon. A szezont végül a 19. helyen zárta, megelőzve csapattársát, és a két Caterham-pilótát is. A tavalyi év még ennél is jobban alakult a tehetséges francia számára, hiszen a Monacói Nagydíjon elért kilencedik helyével sikerült megszereznie csapata és saját maga első pontjait a Forma1-ben, ezzel pedig összetettben  hét versenyzőt is maga mögé utasítva  a 16. helyen állt.

Jules Bianchi húsz éve, vagyis a legendás Ayrton Senna halála óta az első Forma1-es pilóta, aki verseny közben az életét vesztette. Nyugodjon békében!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában