Megmondta a rendőrség, miért büntetik az egykerekezést és a driftelést
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A civil autóból ellenőrző rendőrök legutóbbi felvételén egykerekező motoros és valószínűleg driftelni próbáló autós is volt, és sokatokat foglalkoztatott, hogy vajon miért büntették meg őket. Megkérdeztük, és a rendőrség választ adott erre a kérdésre.

Mostanra már nem újdonság, hogy jelöletlen autóból büntetik a rendőrök a pofátlan autósokat, és amikor valaki a piros lámpán megy át, vagy a záróvonalat átlépve előz, akkor nem is kérdés, hogy miért jár a bírság. A legutóbbi válogatásban azonban egykerekező motoros és körforgalomban valószínűleg driftelni próbáló autós is van, és sokatokat foglalkoztatta a kérdés, hogy vajon miért büntették meg őket, ha a KRESZ egyértelműen nem tiltja ezeket a manővereket.

Megkerestük hát a rendőrséget, hogy a legilletékesebb helyről mondják el, miért is nem szabad a forgalomban ilyet tenni. A válaszban először is a KRESZ két pontját idézték, amit neked sem árt újra elolvasni, ha már régen láttad.

„A közlekedésben részt vevő jármű vezetője köteles járművével úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon és ne zavarjon.” (KRESZ 3.§ (1) c) pont) „Továbbá a járművel a forgalmi, az időjárási és a látási viszonyoknak, valamint az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.” (KRESZ 25. § (1) )

Persze ezt sokféleképpen lehet értelmezni, mondhatnád, ezért a rendőrök meg is magyarázzák nekünk, hogyan értsük.

„A KRESZ ugyan nem szabályozza konkrétan, hogy nem lehet egy keréken motorozni, de aki közlekedik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy egy ilyen cselekmény nemcsak a motor vezetőjére, hanem másokra is veszélyes lehet. Mindezekre tekintettel minden olyan magatartás büntethető, mely a fenti jogszabály rendelkezéseinek nem felel meg, így az egykerekezés is” – így szól tehát a rendőrség álláspontja.

A motorost nem csupán ezért vették elő, hanem azért is, mert záróvonalon előzött. A rendőrség a válaszában elmondja, hogy „az előzés szabályainak megsértése és a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt vonták felelősségre, és 160 ezer forint pénzbírsággal, valamint 12 hónap járművezetéstől eltiltással szankcionálták.”

Szintén vita volt a cikkünk kapcsán arról, hogy a körforgalomban megpördülő autóst miért vonták felelősségre.

Ugyan többek szerint is „csak” a vizes burkolaton csúszott meg az erős, hátsókerék-hajtású Lexus, inkább arra hajlunk, volt egy kis szándék is, hogy megcsúsztassák a finoman ültetett és szélesített autót.

Akárhogy is történt, egyiket sem szabad – ez derül ki a rendőrség válaszából arra a kérdésünkre, hogy megbüntethető-e az autós, aki szándékosan vagy véletlenül megcsúsztatja az autóját. „A megpördülő autóssal kapcsolatosan elmondható, hogy bár a KRESZ nem tartalmazza a driftelést, mint szabályellenes tevékenységet, de azt a cselekményt véletlenül nem lehet elkövetni, és a fenti KRESZ szabályok vonatkoznak az ilyen cselekményt elkövetőre is. Mind a szándékosan driftelő, mind a véletlenül megcsúszó jármű vezetője is szabályt szeg, tekintettel arra, hogy nem az előírásoknak (véletlenül megcsúszó jármű esetén: időjárási, látási és útviszonyoknak) megfelelően közlekedik.”

Most tehát már azt is tudod, hogy miért nem szabad driftelni a közúti forgalomban, a manőverért egyébként az intézkedő rendőrök 50 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki a KRESZ fent idézett 3.§. (1) bekezdésének c) pontja alapján.

Ne a többi közlekedő közt, a forgalomban próbálkozz, irány a versenypályák, repterek nyílt napjai, ahol úgy gyakorolhatod ezeket a manővereket, hogy azzal másokat és saját magadat sem sodrod veszélybe.

(A képek illusztrációk, forrás: BMW, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.