Necces, már csak a költségvetési sapka miatt is.

Hatalmas balesettel indult a vasárnapi Monacói Nagydíj: még az első körben Kevin Magnussen úgy megtolta Sergio Pérezt, hogy a mexikói keresztbe állt és a korlátnak csapódott, mindeközben pedig mind a két Haast is vitte magával. A versenybírák által csak elsőkörös versenybalesetnek minősített incidenst szerencsére ép bőrrel megúszták a pilóták, ugyanakkor az RB20 gyakorlatilag teljesen megsemmisült (eltűnt az egyik oldala, és három kereke leszakadt).

Képeken a Monacói Nagydíj óriási elsőkörös drámája

Még az első kört sem tették meg a pilóták a Monacói Nagydíjon, máris piros zászlóval kellett megszakítani a versenyt. Mutatjuk, miért.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko elárulta, mekkora kárt okozott a Pérez autójában és az osztrák istállónak Magnussen:

„Ez körülbelül két-három millió dollárba kerül nekünk, ez pedig nagy hátrányt jelent számunkra a költségvetési sapka szempontjából.”

Ez a két-három millió dollár magyar valutában nézve 708 millió-1 milliárd forintos kárt jelent – a csapatok pénzügyi lehetőségeinek kiegyenlítése céljából 2021-ben bevezetett költségvetési sapka ebben a szezonban is 135 millió dollár.

Markót egyébként meglepte, milyen gyorsan hoztak döntést a versenybírák, és az is, hogy sima, elsőkörös versenybalesetnek minősítették az incidenst. Magnussen tehát megúszta a büntetést és így (egyelőre) még az egyfutamos eltiltást is*.

*A Formula–1-ben 2014 óta van érvényben a büntetőpontrendszer: a versenyzők büntetőponto(ka)t kapnak a különböző szabályszegésekért, aki pedig tizenkét hónapon belül tizenkét pontot összegyűjt, azt automatikusan eltiltják egy versenytől, ugyanakkor tizenkét hónap után nullázódnak a pontok – Magnussen tíz büntetőpontnál jár, és csak 2025 márciusában, azaz a következő idény elején évülnek el az első büntetőpontjai, így ebben az idényben már nem nagyon hibázhat többet.

(Forrás: Racingnews.com, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Egy merőben váratlan helyre igazolhat Sainz

Vadnak tűnik ez a forgatókönyv, de logikus választás lenne Carlos Sainz Jr. részéről.

Sergio Pérez kikosarazta a Red Bull ajánlatát

Visszaült a nyeregbe Sergio Pérez?

Szokatlan fordulatot vehet Verstappen F1-es pályafutása

Ha valaki, akkor Max Verstappen egészen biztosan megteheti ezt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Az F1 egyik legvitatottabb párbaja Michael Schumacher kizárását hozta

Mitsubishik, amelyeket visszasírunk

További cikkeink a témában