1974. július 7-én tartották a labdarúgó világbajnokság döntőjét, a müncheni stadionban Németország és Hollandia válogatottja játszotta az utolsó meccset. 25 perccel a kezdőrúgás után már 1–1 volt az állás, majd Gerd Müller még a szünet előtt újra kapuba rúgta a labdát. A világbajnokság végén a nyugat-német csapat már a Mercedes-Benz O 302-es buszban elkezdett ünnepelni.

1974. június 13. és július 7. között rendezték az 1974-es labdarúgó világbajnokságot Nyugat-Németországban és Nyugat-Berlinben, melyen 16 ország vett részt és mindegyik számára külön biztosítottak Mercedes-Benz O 302-es buszokat.

Ezeken a buszokon ott volt az országok neve, a színeire fényezték, a tetején pedig a nemzeti zászló lobogott és a felszereltségük is különleges.

Mindig nyitva van a Mercedes-Benz Múzeumban a busz ajtaja, melyen a játékosokat szállították az esemény különböző helyszíneire. A hamarosan pályára lépő és a gyepről fáradtan távozó focistáknak a kor legkényelmesebb buszát biztosították, hogy egész biztosan ne legyen panasz a rendezőkre.

Narancssárga és piros üléshuzatai virítanak az utastérben, minden széken fehér huzattal a fejtámlán, de nagyon jól mutatja az akkori világot a felszereltsége is. Minden ülőhelyen kihajtható hamutartó várta az utazókat, hiszen akkoriban még egész máshogyan álltak a dohányzáshoz.

WC is található a fedélzeten, melyre már csak azért is szükség volt, mert a felszereltség része a sörcsap is.

Vezetőülése előtt hatalmas fekete kormány és gigantikus ablak, kicsivel mellette pedig ventilátor, a szórakozásért pedig a Blaupunkt kazettás sztereó rádió felelt. A sofőr közelében jellemzően Helmut Schön ült, a válogatott edzője, esetleg Jupp Derwall segédedző vagy Franz Beckenbauer kapitány.

Hátulján láthatóak a nyugatnémet válogatott kabalafigurái, Tip és Tap, amiket Horst Schäfer saarbrückeni grafikus készített. De érdekes a hatalmas Thermo King feliratú doboz is, mely valójában a klíma egysége. 1976-ig a Mercedes-Benz több mint 32 ezer darab O 302 típusú buszt készített, a világbajnokságon dolgozó járműveket pedig eladták, így a Mercedesnél álló darab is egy replika.

Ez is érdekelhet:

Gyönyörű veterán Ikarusokkal utaztatnak Észtországban

Látványos képeket is lőttek a felújított Ikarusokról.

Lerobbant emeletes buszt alakított át menő otthonná a brit pár

És a kilátás a fürdőszobából....zseniális!

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában