A Golf ikonikus sportmodellje persze a GTI, főleg az első szériából, de később is akadtak szép kísérletek a Volkswagentől. Az egyik ilyen a hármas Golfból épített megszelídített versenyautó, ami végül nem került gyártásba.

A kilencvenes években úgy lehetett beszállni a raliba, ha a versenyautóból utcai változat is készül, legalább 2500 példányban. Ez volt a célja a Volkswagennek is azzal a hármas Golffal, amit a Schmidt Motorsportnál építettek át A-csoportos versenyautóvá. Az A59 jelű prototípusnak már a karosszériája is jóval szélesebb az alapkivitelnél.

Az extra hűtőnyílásokkal ellátott motorházfedél alá egy külön erre a célra tervezett kétliteres, négyhengeres turbós motor került, ami 275 lóerős teljesítményre volt képes, az erejét hatfokozatú kézi váltóval lehetett beosztani.

Hiába tűnt ígéretesnek, végül nem kapott szabad utat a projekt, ami a hasonló paraméterű Ford Escort Cosworth ellenfele lehetett volna. A Golfból csak két prototípus készült el, amiből legalább egy a gyári gyűjteményben pihen, augusztus első hétvégéjén pedig meg is járatják a „német Goodwood” néven emlegetett Classic Days Schloss Dyck eseményen.

És ezt láttad már?

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon