Budapesten az elszállt energiaárak miatt az átlagosnál jóval szerényebb lesz a karácsonyi villamos 2022 telén, Miskolcon viszont olyan, állomástól állomásig guruló mézeskalács házikóval lehet utazni, ami tényleg megteremti az ünnepi hangulatot.

Hagyományosnak tekinthető elem a karácsonyi időszakban, hiszen már tizenegyedik alkalommal indul útnak a miskolci adventi villamos, melyhez szükség volt egy kis támogatói segítségre és egy kevéske javításra is, így azonban a tavalyi formájában lehet találkozni vele.

Érvényes jeggyel vagy más utazásra jogosító okmánnyal lehet felszállni a mézeskalács hangulatú villamosra.

Világító fények helyett valóban úgy néz ki már kívülről is a szerelvény, mint egy sínen közlekedő mézeskalács házikó. A beltéri dekoráció annyira jól sikerült, hogy tényleg csak a székek és kapaszkodók árulkodóak.

Megtalálhatóak rajta A szépség és a szörnyeteg című mese karakterei, de a szövettel borított székek mellett feldíszített tálalószekrény, fenyő és még kandalló is van a miskolci villamoson.

Miskolc városának adventi villamosát a Tatra KT8D5-ös adja, melyből 1991-ben érkezett meg az első jármű.

Eredetileg Kassára szánták, de az ottani megváltozott utazási szokások miatt Miskolcra került, majd innen a legtöbbet 2016-tól Prágába szállították. Színezésük kezdetben piros és fehér volt, majd 1998-tól folyamatosan alakultak át és kapták meg az MKV Zrt. sárga, kék és zöld színeit, valamint korszerűsítették a villamosokat.

2014-ben aztán Škoda villamosok váltották a Tatrákat, amik közül már csak három maradt meg, melyek nosztalgiajáratként vagy épp adventi villamosként üzemelnek.

Ez is érdekelhet:

Láttál már ennél cukibb karácsonyi villamost?

A Mikulás másodállásban villamost vezet Zürichben. Tudom, mert láttam.

Villamos az Erzsébet hídon, a Váci úton, a Thökölyn… Fotókon Budapest eltűnt és megmaradt vágányai

Egykor az számított modernizálásnak, hogy megszüntettek villamosvonalakat. Az archív fotók viszont megőrizték emléküket.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Bemutatták Michelisz Norbi idei versenyautóját és csapatát

Sokoldalú szabadidő-terepjáró lett az új Toyota 4Runner

További cikkeink a témában