Az obszervatóriumokat általában a városi fényektől távol, magaslatok tetejére építik, de ha onnan néznéd a csillagokat, ahol a madár sem jár, akkor egy ilyen szerelvény lehet a megoldás. A Nissan egy Navarából épített mobil csillagvizsgálót.

Dark Sky a neve a Nissan Navara legújabb változatának, ami nem csak a dögös külseje miatt érdekes. A pótkocsis szerelvény ugyanis egy mobil obszervatórium, aminek a vontatmányán elfér egy 40 centiméteres tükörrel szerelt, profi teleszkóp is. A koncepciót az Európai Űrügynökséggel együtt fejlesztette ki a Nissan.

A terepjárónak sem utolsó Navara ezzel olyan távoli, fényszennyezéstől mentes helyekre is elviheti a méretes távcsövet, ahová egyébként nem jutna el. A 2,3 literes, négyhengeres dízelmotor duplaturbós, 190 lóerős változatával és ProPilot félig önvezető rendszerrel szerelték, úgyhogy nem lesz gondja a négy méter hosszú pótkocsi vontatásával.

Az utazó csillagászoknak olyan távcső áll rendelkezésére az autóban, amivel a Szaturnusz gyűrűi és a szupernóvák is kiválóan látszanak. A szerelvényt piros munkafényekkel szerelték fel, számítógépasztal és fedélzeti wifi is helyet kapott benne. A koncepciót a hannoveri haszonjármű-szalonon állították ki, a teleszkópot pedig utána használatba is veszik.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
55 éve nyomul Alpine-okkal a francia autópálya-rendőrség