Az elektromos járművek terjedésével a robogók, rollerek közt is megjelentek a villanymotoros változatok, és figyelemreméltó a németországi példa, ahol már csak rendszámmal lehet használni ezeket.

2019-ben fogadták el, és június 15-től lépett érvénybe az a törvény Németországban, ami az utcákat egyre inkább ellepő elektromos robogókat és rollereket szabályozza. A legérdekesebb része az, hogy az 50 köbcentisnél kisebb motorral szerelt robogókhoz hasonlóan ezeket a kisméretű járműveket is már csak rendszámmal lehet használni.

A robogók fémtáblájához képest az elektromos rollerek rendszáma valamivel kisebb és öntapadós, így minden járműre könnyen fel lehet tenni. Kötelező is, ugyanis

ez a felelősségbiztosítás igazolása, amit egy évre kell kötni, és minden március elsején meg kell újítani.

Ha nincs, akkor büntethet a rendőr, és egy baleset során is elmarasztalhatnak.

Németországban az elektromos rollereket is csak 14 éves kortól lehet használni,  és a bukósisak ugyan végül nem lett kötelező, de erősen ajánlott hozzájuk.

Az e-rollerrel a megengedett legnagyobb sebesség 20 km/óra, és a járdán nem szabad hajtani (kivéve, ahol ezt külön tábla engedi meg), csak a kerékpárúton, vagy az úton úgy, mint a kerékpárosok.

Nálunk nem túl egyértelmű a szabályozás:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés