Ha szerinted is a töltéshez szükséges idő hossza az elektromos autók legnagyobb problémája, akkor érdemes egy pillantást vetned a Nyobolt sportautójára, ami nemcsak villámgyorsan töltődik, de még jól is néz ki.

Rohamléptekben terjednek az elektromos autók, de azt még mindig fel lehet hozni ellenük, hogy nehezek az akkumulátoraik, és sok időbe telik feltölteni azokat. Ezekre a problémákra adna megoldást az angol Nyobolt, amely nagy nevekkel együttműködve alkotta meg az elektromos sportautóját, és a paraméterei elég ígéretesek.

Nem véletlenül ismerős a Nyobolt elektromos sportautójának formája, hiszen az első generációs Lotus Elise alapjára épül,

de a mai elvárásoknak megfelelően 15 centiméterrel hosszabb és tízzel szélesebb lett. Formája ezzel együtt is arányos maradt, ami nem csoda, ugyanis az eredeti Elise dizájnere, Julian Thomson alkotta.

A tervezés már Ian Callum mérnökirodájának munkája volt, őt az Aston Martin és a Jaguar korábbi vezető formatervezőjeként ismerheted, ami azt mutatja, hogy van érzéke a szép sportautókhoz. A LED-es fényszórókkal és kamerás tükrökkel modernizált karosszéria arányait nagyon eltalálták, szerintünk ebben a formában mehetne is gyártásba.

A legérdekesebb mégsem a dizájnja, hanem az akkumulátora, amit forradalminak ígér a Nyobolt.

A csomag mindössze 35 kilowattórás, mint egy MINI-nek, de kisebb és könnyebb is az ekkora kapacitású akkuknál, és bár csak 250 kilométeres hatótávot tesz lehetővé, egy egyelőre nem részletezett technológiának köszönhetően hat perc alatt tölthető fel.

A Nyobolt ígérete szerint ehhez nincs is szükség speciális töltőre, a jelenleg használt hálózattal is tölthető lesz az akkumulátoruk. Bár még csak prototípusról van szó, már kétezer sikeres töltésen is túlvannak, és ha a sportautó-koncepciójuk csak figyelemfelkeltésre is készül, az akkumulátort már 2024-ben sorozatban gyártanák.

Ez is érdekelhet:

Ismerd meg Elisát, akiről Lotust neveztek el

A nevét viselő Lotus utolsó példánya Elisa garázsába kerül.

A Viper stílusában készült volna a Tesla Roadster ellenfele

Olyan népszerű is lehetett volna, mint a Tesla.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában