Soha nem küzdöttek még le akkora szintkülönbséget elektromos autóval, mint a Porsche Taycan Cross Turismóval: egy bánya mélyéből az egyik legmagasabb amerikai csúcsra autóztak fel.

Már eddig is volt egy pár Guinness-rekordja a Porsche elektromos autójának: például amikor maratoni távot, 42 kilométert drifteltek vele egyhuzamban, vagy amikor egy kicsit furcsább kategóriában fedettpályás sebességrekordot döntöttek a Taycannal. Most pedig egy újabb érdekes eredményt írhatnak fel a többi közé.

A Guinness-rekord szerint a Taycan Cross Turismo lett a legnagyobb szintemelkedést teljesítő elektromos autó.

Az eredményhez megkeresték az Egyesült Államok legalacsonyabb pontját, ami a Badwater-medence a kaliforniai Death Valley-ben, 86 méterrel a tengerszint alatt. De ez sem volt elég, ezért a földfelszín alá ereszkedtek az elektromos Porschével.

A michigani Eagle-bányában nikkelt és rezet termelnek ki, nem mellékesen ez az egyetlen bánya az Egyesült Államokban, amelyben az autóval le lehetett vezetni a mélybe, ahol egyébként csak a bányagépek közlekednek.

A Taycan Cross Turismót nem kellett különösebben felkészíteni ahhoz, hogy 540,8 méterrel a tengerszint alá ereszkedjen.

Már önmagában is rekordot ért volna a bányába autózás, de a csapat ezt követően a Pikes Peak felé indult, ahol idén már századik alkalommal rendezik meg a legendás hegyi autóversenyt. A felhők közé vezető futam

az Egyesült Államok egyik legmagasabb csúcsára kanyarog, 4302 méterrel a tengerszint felett, ami ideális célpontnak bizonyult.

A bánya és a csúcs között persze még le kellett küzdeni egy nagyobb távot, ezért a Porschével hat államon autóztak keresztül, 2274 kilométert tettek meg 33 óra és 48 perc alatt. Az elektromos hajtásnak itt is hasznát vették,

a Pikes Peak csúcsán ugyanis 40 százalékkal kevesebb az oxigén, mint a túra rajtjánál, de a villanyautókat ez aligha zavarja.

A Pikes Peak tetején nem éppen ideális az időjárás ilyenkor, de a csapatnak sikerült elkerülnie egy hóvihart, és találtak 45 percet, amikor tiszta időben fel tudtak hajtani a hegyre.

A Taycan Cross Turismo lett tehát az első elektromos autó, amivel 4842,967 méteres szintkülönbséget teljesítettek,

ezzel újabb világrekordot írhat a neve mellé a Porsche.

Ez is érdekelhet:

Fedettpályás sebességrekordot döntött a Porsche Taycan

Mit gondolsz, mennyivel lehet menni egy épületen belül?

A leghosszabb drift rekordját döntötte meg a Porsche Taycan

Elektromos autóval ennyit még nem mentek kilinccsel előre.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában