Mit gondolsz, mennyit tudnál egyhuzamban driftelni egy olyan hátsókerekes sportautóval, mint amilyen a Toyota GT86? Egy dél-afrikai újságíró utánajárt, és Guinness-rekordot döntött a világ leghosszabb driftjével.

Jesse Adams, a The Star Motoring újságírója találta ki, hogy megdönti a leghosszabb driftelés Guinness-rekordját, és ehhez a Toyota GT86-ot választotta, egy olyan hátsókerék-hajtású sportkocsit, amit gyerekjáték keresztbe tenni, és úgy is tartani, akár hosszabb távon is.

 

Itt éppen Fredric Aasbo driftbajnok mutatja meg, milyen egyszerű táncba vinni a GT86 hátulját.

De vajon menni fog Adamsnek elég hosszan ahhoz, hogy rekordot döntsön? A leghosszabb driftelés rekordját 2014-ben szintén egy GT86-tal döntötte meg a német Harald Müller, aki akkor 144,126 kilométert ment keresztben a japán sportkocsival.

Már az elején lefektették a szabályokat. A hátsó kerekeknek mindvégig forgásban kell maradniuk, ha csak egy pillanatra is megállnak, akkor kezdhetik elölről az egészet. A rekordkísérletnek a dél-afrikai Pretoriától nyugatra lévő Gerotek tesztpálya félig vizes aszfaltja adott otthont.

Több hónapot vett igénybe a tervezés és a logisztika, majd a kitűzött nap reggelén Adams megkezdte a driftelést. Amikor túljutott a nyolcszázadik körön, már tudta, hogy megdöntötte a rekordot, de végül ezer kört is hajtott megállás nélkül.

A rekordot a Guinness bírái mellett drift versenybírók is felügyelték, akik az ezerből végül 952 kört nyilvánítottak szabályosnak, de így is 168,502 kilométeren át ment keresztben a Toyota GT86, amivel Adams új rekordot döntött. Az autó teljesen széria volt, csak egy ponton módosították: a pótkerék helyére is benzintartályt építettek, hogy még tankolni se kelljen megállni.

És ezt olvastad már?
A BMW-nél nem tűnik el teljesen a kézi váltó, de nem is lesz olcsó