A várakozásokkal ellentétben nem hozza vissza az Avantime nevet a kupéformájú crossover modelljéhez a Renault, hanem egy új nevet vezet be hozzá, és a Rafale ezzel a márka múltjához tér vissza.

Két új szabadidő-autójának nevével is meglepetést keltett a Renault. A Kadjar utódját ugyanis Austral néven mutatták be, majd ennek hosszabb, hétüléses változatához elhasználták az Espace nevet, ami negyven éven keresztül egyet jelentett a buszlimuzinokkal. A hamarosan érkező harmadik testvérükhöz pedig ismét új nevet tanulhatunk meg.

Avantime is lehetett volna a kupéformájú crossover neve, de a Renault inkább egy még régebbi nevet vett elő
Azt beszélték, hogy az Espace után egy újabb régről ismerős nevet éleszt fel a Renault,

és sokan tudni is vélték, hogy Avantime lesz az Austral kupéformájú változatának neve. Most azonban kiderült, hogy mégsem porolják le az extravagáns egyterű nevét, hanem inkább a Renault múltjából vesznek elő egy jól hangzó típusjelzést, ez lesz a Rafale.

Caudron-Renault gépek egy hangárban 1934-ben, az előtérben a C.460, ami megkapta a Rafale nevet
310 lóerős hathengeres, léghűtéses Renault-motorjával a 6,75 méteres szárnyfesztávú, mindössze 520 kilogrammos Rafale akár 500 km/órára is képes volt

Talán nem tudtad, de a harmincas években a Renault a személyautók és teherjárművek mellett vonatok és repülőgépek számára is gyártott motorokat. 1933-ben átvették a repülőgépgyártó Caudron céget, és megalapították a Caudron-Renault-t.

A repülőgép-típusokat szelek után nevezték el, így lett az együléses versenygépük neve Rafale.

Máshonnan is ismerős lehet a Rafale a repülés világából, hiszen a francia légierő számára a nyolcvanas évektől fejlesztett, 2001-ben bemutatott vadászgépet is Rafale-nek hívják. Nem véletlen az sem, hogy a Renault nem egy autókiállításon, hanem a párizsi légishow-n mutatja be az autót a Le Bourget reptéren június 18-án.

(Képek: Renault, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Az új Renault Espace nem éppen olyan, mint amire gondolsz

A Renault Espace nem szűnt meg, csak átalakult.

Már az egyterűk őse, a Renault Espace is veterán lett

Nemcsak sportautók, kabriók és a múlt luxuslimuzinjai lehetnek veteránok, hanem az első európai egyterű is.

Austral néven itt a Renault új szabadidő-autója

Csak benzines hibrid motorokkal lesz kapható.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában