A közúti balesetek áldozatai között arányaiban másfélszer annyi nálunk a biciklis, mint az Európai Unióban átlagosan.

A napokban megjelent egy felvétel, amelyen egy autós-biciklis konfliktust láthattunk – mi is bemutattuk.

A szavazásunk szerint a válaszadók majdnem fele gondolta, hogy mindkét fél hibázott, az autóst viszont többen okolták, mint a bringást. Mindenki ugyanazt látta, mégis ennyire különbözőek a vélemények – a mindennapi forgalmi helyzetekben az ilyen véleménykülönbségeket már konfliktusnak hívják.

A sajtóban terjedő felvételt valójában a We Love Cycling kerékpáros oldal készítette, a céljuk pedig az volt, hogy teszteljék, hogyan reagálnak a mindennapi közlekedés résztvevői a látottakra, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy a biciklis-autós kapcsolatokon még bőven van mit javítani. A kommentek is bizonyították, hogy szükség lenne az odafigyelésre, a szabályok betartására és az együttműködésre – ezt a statisztikai adatok is bizonyítják.

A legutóbbi EU-s összehasonlítás szerint a közúti haláleseteken belül a kerékpáros balesetek arányában Magyarország a legrosszabbak között van.

Az EU-átlag az, hogy a balesetek 8%-a biciklis baleset, nálunk viszont ugyanez a szám 12%, és az egymillió főre jutó kerékpáros halálos áldozatok száma alapján is rosszul állunk: az éves halálos kimenetelű balesetek áldozatai közül tízből egy biciklis.

A téma nagyon aktuális, hiszen az adatok azt mutatják, hogy a halálos kimenetelű biciklis balesetek csaknem háromnegyede május és november között történik hazánkban. Bár a kerékpározás a nők és a férfiak számára is kedves, mégis, tíz áldozatból nyolc férfi. Az előfordulás helyszínében nincs figyelemre méltó különbség: ahogyan Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, a biciklis baleseteknél körülbelül egyenlő arányban oszlanak meg a településen belüli és azon kívüli esetek.

Míg városon kívül a hátulról elütés, az előzés közben történő elsodrás gyakori, városon belül gyakoribb a figyelmetlen ajtónyitás és a kanyarodás közben bekövetkező baleset. Abban pedig, hogy az egyik, vagy a másik fél lenne gyakrabban hibás, nincs általános igazság: éppen ugyanannyi szabálysértés történik egy-egy autós-biciklis baleset kapcsán az autósok és a biciklisek részéről is.

A We Love Cycling egy ismertető filmsorozattal szeretné felrázni a biciklis és autós társadalmat, hogy lássák, melyek a legalapvetőbb hibák, amelyeket sajnos nagyon sokszor elkövetnek, legyen szó bármelyik félről. Emellett pedig saját oldalukon is tanácsokkal látják el az autósokat és a bicikliseket arról, hogyan érdemes elkerülni azokat a szabálytalanságokat, hibákat, melyek a legtöbb baleset bekövetkezéséért felelősek.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Sebastien Loeb fantasztikus formában van, megnyerte a rali-világbajnokság hibrid korszakának első futamát