Sean Connery saját autója volt ez az Aston Martin DB5, ami nemrég eladósorba került. A szerencsés vásárlót Sir Jackie Stewart viszi el vele egy körre, a bevétel pedig a színész jótékonysági alapítványához kerül.

James Bond karakterétől annyira elválaszthatatlan az Aston Martin DB5, hogy még az újabb filmekben is rendszeresen előkerül a klasszikus modell. A stílusos sportautót elsőként Sean Connery vezette a vásznon 1964-ben, és hozzá is illett a legjobban, ezért talán furcsa lehet, de a színésznek sokáig nem volt saját példánya belőle.

A képeken látható Aston Martint, ami később az övé lett, 1964. július 8-án helyezték forgalomba,

és egy évig a kereskedés bemutatóautójaként szolgált, majd Arthur White tejüzemtulajdonos vásárolta meg. A következő években többször is gazdát cserélt, mire egy lord a norfolki Banham International Motor Museum gyűjteményének ajánlotta fel.

1982-ben, amikor a múzeumot felszámolták, egy magángyűjtő vásárolta meg, és két évtizeden át megőrizte, de ritkán használta. A DB5 végül egy Aston Martinokra specializálódott műhelybe került, ahol alaposan felújították, majd

2018-ban vásárolta meg Sir Sean Connery, amikor végre elszánta magát, hogy valóra váltja régi álmát.

Kevesen tudják, de a Goldfinger és a Thunderball forgatásához használt autó a DB5-nek még csak a prototípusa volt, valójában egy módosított DB4, amit annak Snow Shadow Grey színére fényeztek. Miután elindult a DB5 gyártása, a Silver Birch árnyalatban, azóta

tévesen az ezüstöt tartják a Bond-autó színének. Connery persze a sajátjánál ragaszkodott a szürkéhez.

Mivel a forgatáson használt autót teletömték kellékekkel, ezért rettentő nehéz volt az orra, Connery szerint különösen nehéz feladatot jelentett kanyarodni vele. A színész ezért imádta vezetni a saját Aston Martinját, mert sokkal kiegyensúlyozottabban ment.

A fiának, Jasonnak mesélte egyszer, hogy a titkos trükkök közül egyedül a katapultülést tartotta volna meg.

Sir Sean Connery az utolsó éveit többek között azzal töltötte, hogy élvezte a fiatalkorára emlékeztető Aston Martinját, és

mivel ekkor már távol maradt a nyilvánosságtól, a saját DB5-öséről csak a közeli barátok tudtak.

2020-ban, amikor a színész elhunyt, az autó a család tulajdonában maradt, és csak most kínálták fel eladásra a Broad Arrow Auctions árverésén.

Sean Connery sokat várt arra, hogy saját DB5-je is legyen, pedig nála jobban senkinek sem állt az autó
Jackie Stewart és Sean Connery jó barátok voltak, itt 1973-ban autóznak együtt
A háromszoros világbajnok Jackie Stewart vezetéstechnikai leckét adott Sean Connerynek

Connery régóta jótékonykodott, a Gyémántok az örökkévalóságnak egymillió dolláros bevételét nemes célra ajánlotta fel, de támogatta többek közt Sir Jackie Stewart demencia ellen küzdő szervezetét is. A háromszoros világbajnok ezért felajánlotta, hogy az autó vásárlóját elviszi egy körre, és mesél majd neki néhány érdekes sztorit barátjáról, a DB5 legendás tulajdonosáról.

(Képek: Broad Arrow Auctions, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Sean Connery legjobb pillanatai James Bondként

Képeken a 007-es ügynök szerepében.

James Bond bőrébe bújhatsz az újra gyártásba került Aston Martin DB5-tel

A 007-es titkosügynök extrái is benne vannak, de éppen ezért nem lehet közútra vinni.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában