Minden idők legextrémebb Cobráját saját magának építette Carroll Shelby, és a Super Snake egyetlen fennmaradt példánya várhatóan egy vagyonért fog elkelni.

Az eredeti Cobrák között is különösen értékesek azok a példányok, amiket Carroll Shelby saját magának épített. A legelső, amivel 1962-ben elkészült, és amit egészen a haláláig, 2012-ig megtartott, négy évvel később rekordáron, 13,75 millió dollárért kelt el egy aukción, ezzel minden idők legdrágábban eladott amerikai autója lett.

Az aszfalt királyai című film óta mindenki tudja, hogy milyen rivalizálás ment Carroll Shelby és Enzo Ferrari között, és minden idők legextrémebb Cobráját is egy Ferrarival vívott verseny hívta életre.

Carroll Shelby alulmaradt az ügyvédje Ferrari 275 GTB-jével szemben, ezért azonnal hozzálátott egy még izmosabb Cobra építéséhez.

Az alapokat a korábban 27 példányban gyártott versenyváltozat, a 427 Competition adta, amiből Shelby műhelyében bivalyerős utcai autót építettek.

A 7 literes V8-as motorjára két kompresszort is szereltek, így a teljesítménye elérte a 800 lóerőt,

és ezt a pusztító erőt háromfokozatú automata sebességváltó küldte a szuperszéles hátsó kerekekhez.

A 427 Super Snake névre keresztelt Cobra beváltotta a hozzá fűzött reményeket,

a Road and Track magazin tesztjén 11 másodpercen belül futotta a negyed mérföldet, amit korábban a Ferrari 275 GTB-nek csak 14,5 másodperc alatt sikerült teljesítenie. A magazin cikkében „a Cobrák Cobrájának” nevezték az új csúcsmodellt.

A fenevadból csupán két példány készült, és a másik elég csúnya véget ért.

Shelby odaadta Bill Cosbynak, aki korábban egy Ferrarit hajtott, de a humorista visszaküldte, és bevallotta, hogy halálfélelme volt benne.

Nem is alaptalanul: a következő tulajdonosa elvesztette az uralmát felette, a Csendes-óceánba zuhant, és napokkal később belehalt a sérüléseibe.

A képeken látható példányt Carroll Shelby egy ideig megtartotta, majd 1968-ban túladott rajta. A következő évtizedekben többször is gazdát cserélt, 2007-ben és 2015-ben is több mint ötmillió dollárt adtak érte, amivel akkor

minden idők legdrágábban eladott Cobrájának számított, egészen addig, amíg Shelby első Cobrája piacra nem került.

2007-ben még Carroll Shelby is ott volt a Super Snake aukcióján, és akkor mesélte, hogy 305 km/órával mérte be vele a nevadai rendőrség. Az ikonikus Cobra most ismét eladósorba került, a Barrett-Jackson aukcióján lehet rá licitálni március 20-tól, és meglepődnénk, ha nem adnának legalább ötmillió dollárt a legendás szuperautóért.

Ez is érdekelhet:

Pont így képzeltük Carroll Shelby saját Cobráját

Minden idők egyik legkívánatosabb sportkocsija a Cobra, és azok közül is most a típus szülőatyja, Carroll Shelby saját példánya eladó.

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában