A kamionok közt is a jövőt jelentheti a Tesla megoldása, ám amíg a tisztán elektromos hajtású nyerges vontatók valóra válnak, addig is ígéretes megoldás lehet a Shell koncepciója, ami a hagyományos dízelből hozza ki a legtöbbet.

Újabb szereplő jelentkezett a jövő kamionja címére. A szerelvény neve Starship, és valóban elég futurisztikus a formája, amit a Shell és a kamionok áramvonalasításával foglalkozó connecticuti Airflow Truck Company alkotott meg. A koncepció karosszériája teljes egészében szénszálas anyagból készült, és beláthatjuk, hogy ennél áramvonalasabb aligha lehetne, még a hátsó kerekeket is beburkolták.

A modern forma ellenére a Starship még nem elektromos hajtású, hanem egy 400 lóerőre és 2500 Nm nyomaték leadására képes hathengeres turbódízel motor hajtja, mint a legtöbb kamiont. A motor fordulatszáma azonban menet közben is csak 800, mintha alapjáraton ketyegne, ami a Shell szerint a hatékony működés titka, és mivel olajcégről van szó, az erőforrás belső súrlódását is a minimálisra csökkentették.

A szerelvény tetejére pedig óriási napelemet szereltek, ami 5000 wattos töltésre képes, és ezzel már szépen ellátja a 48 voltos fedélzeti rendszert annyi energiával, ami a világítás, a légkondicionáló, vagy akár a sofőr mikrohullámú sütőjének működtetéséhez szükséges. Az egyik hátsó tengelyre pedig elektromotort kapcsoltak, ami lejtőn tölti az akkumulátort, emelkedőn pedig segíti a kamiont a kapaszkodásban.

Még csak most mutatták be, de májusban már nagy útra indulnak a prototípussal, amit Kaliforniából Floridába vezetnek majd, és közben persze naplózzák a hatékonyságát. Még ha nem is olyan jövőbe mutató, mint a Tesla Semi, vagy a két elektromos hajtású kihívója, a Nikola One és a Thor Trucks, de a Shell koncepciója addig is megoldást jelenthet energiatakarékosabbá tenni a fuvarokat, amíg ezek az emisszió nélküli jövőkamionok valójában megérkeznek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Gyakorlatilag kivédhetetlen a ködös autópályán a tömegbaleset, de azért van néhány tippünk a túléléshez

De miért szombaton rendezik az első két F1-futamot?

További cikkeink a témában