Régi autóreklámok közül  válogattunk.

Régen óriási dolog volt egy autó mifelénk. Sok spórolással, drágán, hosszú várakozás után lehetett hozzájutni egy új példányhoz – oké, manapság pont ugyanez a helyzet. Ettől még ugyanúgy futottak autóhirdetések, mintha – kis túlzással – nem az lett volna az egyetlen szempont, hogy egy újszagú kocsi viszonylag nagy arányban eljuttassa A-ból B-be az utasait. Ilyen, régebbi, ma már olykor viccesnek tűnő autóreklámokat gyűjtöttünk össze az akkoriban vágyott/elérhető szocialista autókról.

A meghökkentés ereje

Minden filmművészeti alkotásnak jót tesz, ha van egy váratlan fordulat. Tudták ezt a Tavria-reklám készítői – nem, a tulaj mégse gyújtja fel az őt cserbenhagyó orosz kisautót.

Samara, trallala

Elég egyszerű népnek gondolhatnánk a finneket, ha ez alapján finnországi Lada Samara-reklám alapján ítélnénk meg őket. De persze nem így teszünk, csak dudorászunk együtt a boldog samarásokkal.

Amikor a kevesebb több

Még egy Samara-reklám. Amikor az a menő, ha egy autó fapados, meg az az akcentus, ahogy orosz gengszterek szoktak beszélni olcsóbb filmekben.

Fényszórómosós Škoda 1979-ben?

Persze, szintén a finn piacra.

Der neue Trabant sechshunderteins

Igazán bájos ez az „új Trabant 601-est” bemutató reklámfilm. Azt azért megértjük, hogy bukósisakban szálltak be az utasok.

Nem szeretnénk egy fékező Wartburg előtt állni

Biztosan nem ezt a hatást szerették volna elérni a kocka Wartburg reklámfilmjének készítői, de látva az igyekezetet, hogy valahogy a kamera előtt lefékezzék a száguldó kocsit, mégis ez jutott eszünkbe.

Elegáns, mint egy Moszkvics

Nem ismerjük az argentin autópiacot, de simán lehet, hogy ott olyan volt egy elegáns, ergonomikus autó 1994-ben, mint az Aleko.

Lehetne szex is, de inkább itt egy Polonez

Modern külsőbe burkolt ósdi technika – röviden ez a lengyel Polonez jellemzése. Nem is ment bele komolyabban az elemzésbe a párocska. Meg az erotikába sem, hiába indul ígéretesen a dolog.

Ez is érdekelhet:

Csalódott Halál, hisztis Madonna és a tyúkok – A legjobb autóreklámok

Jó esetben az autóreklámok nem unalmas „kapsz bele gumiszőnyeget is, csak vedd már meg” típusú kereskedelmi üzenetek, hanem kreatív ötleten alapuló, profi kivitelezésű, már-már művészi alkotások. Szubjektív válogatásunkban a mozgóképi tartalmakra szorítkoztunk, de így is nehéz volt szűkíteni a listát. Következzen a robot, az elefánt, egy kis koreai nyelvlecke, az ostoba terrorista, töréstesztbaki és a többiek!

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában