Ha minden az ígéretek szerint alakul, tényleg áttörés jöhet a villanyautó-piacon.

Erre azonban minimum másfél évet kell még várni, a nagy csinnadrattával megtartott bemutatón még csak egy nem teljesen szériaérett kocsit mutatott be Elon Musk cégvezér. Ez azonban nem tartotta vissza azokat, akik az Apple-boltok előtt megszokott módszerekkel, sátrakkal-kisszékekkel várakoztak napokat azért, hogy előrendelhessék a Model 3-at.

Adatok azonban már tudhatók, a jelenlegi villanyautó-kínálathoz képest sokkal jobb a Tesla ajánlata. A Model S-nél kisebb és olcsóbb Model 3 hatótávolsága majdnem 350 kilométer (a prémiumkategóriás BMW i3-asé 160), hat másodpercen belül gyorsul 100 km/h-ra, ára pedig 35 ezer dollár, mai áron számolva 9,6 millió forint. Ez a Nissan Leaf árkategóriája, amely teljes értékű autóként használható, de nem prémiumautó, maximum 250 km-es hatótávolsággal.

A Tesla azonban igazán menő divatcikk, a Model 3 pedig nem csak a technikai szintjét jól kifejező óriásmonitort kap az utasterébe, hanem például azt az önvezető funkciót is, amit a Model S-tulajok is élvezhetnek már egy szoftverfrissítés után.

Azontúl, hogy új szintre léphet a villanyautózás, a Model 3 jelentősége lehet még, hogy végre nyereségessé teheti az innovatív, de az óriási fejlesztési költségek és drága rétegmodelljei miatt veszteséges amerikai céget.

A Tesla Model 3 forgalmazása 2017 év végén kezdődhet, addig felpörög majd a gyártás a Nevadában épülő Gigafactory akkumulátorgyárban is. Szükség is lesz rá: a Model 3-ra már most több mint százezer megrendelés érkezett.

És ezt olvastad már?
Michael Schumacher is ezzel kezdte – a Ford visszatér a Formula–1-be
További cikkeink a témában