Mindenhová elmegy ez a terepjáró autóbusz

Terepjáró teherautókból építettek már expedíciós modelleket, de a Torsus Praetorian újdonsága, hogy egy igazi autóbusz alá került a nehéz terep leküzdésére alkalmas technika. Sokfelé lenne igény ilyen járműre a világban.

Szlovákiában készült el a világ egyik első terepjáró autóbusza, a Torsus Praetorian. 35 személyes utastere úgy néz ki, mint bármely másik autóbuszé, de a megjelenése már sejteti, hogy a legnehezebb terepet is képes leküzdeni. A pozsonyi Werkemotion dizájnerei terveztek harcias külsőt a 8,45 méter hosszú busznak, aminél menőbbet nem láttunk mostanában.

A Praetorian az MAN technikáját használja, 6,9 literes, soros hathengeres turbódízel motorja 240 lóerőre és 925 Nm nyomatékra képes, amivel 117 km/órával is haladhat, persze épített úton. Terepen ennél sokkal lényegesebb, hogy állandó összkerékhajtás, felező fokozat és differenciálzárak kerültek a busz alá, aminek a legkisebb hasmagassága is 39 centiméter.

Még csak a prototípusok készültek el, de máris nagy igény mutatkozik egy ilyen képességű járműre, ami turisták, munkások és kutatók szállítására is tökéletes lenne, ezért Új-Zélandtól Bangladesen át Dél-Afrikáig jelentkeztek rá megrendelők. A Torsus azonban induló vállalkozásként egyelőre csak évi hat példány gyártásával számol.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon