A lakóautó hallatán eddig a kisbuszok jutottak eszünkbe, pedig miért ne lehetne mobil lakást építeni egy pick-upból, ami alkalomadtán a terepen is elboldogul?

A Toyota az idei SEMA tuningshow-ra készítette el a lakóautó-pick-upját a Tacoma alapjára. A szellemesen Tacozilla névre keresztelt alkotás első pillantásra egy hetvenes évekből jött kisteherautóra emlékeztet, pedig a technikája modern, csak éppen a dizájnja lett retró. A legérdekesebb része persze a felépítménye.

A tervezése során megpróbáltak elszakadni a lakóautók szögletes formájától, ez azonban egy sor kihívást eredményezett.

Az éles törésvonalak helyett lekerekített hajtásokat alkalmaztak, ami a hátsó ajtónál bizonyult különösen nehéznek. A lakótér megközelítésére szolgáló hátsó bejárat kialakításán 100 munkaórát dolgoztak.

A lakóautó átgondoltságát jellemzi, hogy a kabinban akár egy 180 centiméter magas felnőtt is kényelmesen felegyenesedhet,

amihez a padlót a Toyota alvázánál is mélyebbre kellett süllyeszteni, és ez a konstrukció alapos átalakításával járt. A kétszemélyesre alakított kabin és a lakótér közötti falat is egybenyitották, ami miatt a szilárdságon is növelni kellett.

Az építés során megoldandó feladatok közé tartozott, hogy elhelyezzenek egy plusz akkumulátort az egyébként is zsúfolt motortérben, amiről a fedélzeti fogyasztók működnek, és arra is ügyeltek, hogy benzinpára véletlenül se jusson a lakótérbe.

A Tacozilla egyébként meglepően jól felszerelt, a fapadlós lakótérben zuhanyzós fürdőszoba és konyha is helyet kapott.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kalea elment megtankolni a McLarent, mi pedig megmutatjuk