A Vanwall nevét valószínűleg csak akkor ismerheted, ha a Formula–1 nagy rajongója vagy, pedig ezzel a márkával nyertek először konstruktőri bajnoki címet. Most kis sorozatban legyártják a legsikeresebb versenyautójukat.

A legismertebb brit versenyautó-márkák közé tartozik az Aston Martin, a Bentley, a Jaguar, a Lotus és a McLaren, és ide sorolható a Vanwall is, még ha nem is hallottál róla.

1958-ban a Vanwall volt az első brit autó, amivel F1-es nagydíjat nyertek,

és a Vanwall szerezte meg a Formula–1 első konstruktőri bajnoki címét is, azt ugyanis csak nyolc évvel a sorozat indulása után vették fel az értékelésbe.

Sir Stirling Moss és Colin Chapman is versenyzett vele, a Vanwall pedig most visszatér, és újra legyártja a legsikeresebb versenyautóját.

Az együléses torpedó a legapróbb részletig hasonlít majd az ’58-as eredetire, a 2,5 literes, négyhengeres motorja 270 lóerős teljesítményre lesz képes, amivel valósággal repül majd.

Csak hat példány készül a Vanwall versenyautójából, amiből ötöt adnak el, és elképesztően gazdagnak kell lenni a megvásárlásához, az ára ugyanis 1,65 millió font lesz, ami 665 millió forintnak felel meg. A Vanwall felélesztése nem merül ki ennyiben, a márka jogtulajdonosa modern utcai és versenyautók bevezetésének lehetőségét is vizsgálja.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Európában is kapható lesz az elektromos Fisker Ocean