Veterán autók és motorok, egy repülőgép és egész napos programok várják az érdeklődőket július 30-án, szombaton Budapesten, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.

A Közlekedési Múzeum újra tematikus napot szervez, ezúttal veterán autós napot tartanak klasszikus BMW-k, Mercedesek, Volvók, valamint Škodák, Trabantok és Wartburgok kiállításával. Meg lehet nézni a Volt egyszer egy Északi – a történet folytatódik című időszaki kiállítás különleges járműveit is, köztük a Ford T-modellt, a GAZ-12 ZIM-et, többféle Ikarust, vagy a Szellem becenévre keresztelt mozdonyt, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon.

Export-Pannónia és Rubik-repülőgép

A múzeum gyűjteményéből most először állítanak ki egy olyan különleges Pannónia T8-as motorkerékpárt, amely 1964-ben kifejezetten külföldi piacra készült, az Egyesült Államokba történő exportját követően pedig soha nem értékesítették, így mindössze 150 mérföldet futott. A kiállításon ott lesz az 1958-ban készült Rubik R-22SV Super Futár C típusú repülőgép, amelynek tervezője idősebb Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálójának édesapja volt.

Az Északi Járműjavító egykori Dízelcsarnokában interaktív tárlatvezetések lesznek, egy bunkertúrán pedig az egykori hidegháborús óvóhelyet lehet felfedezni. A nap során előadást tartanak az Óbudai Egyetem veterán gépjárműrestaurátor szak munkatársai, lesznek gyermekprogramok is. A veterán autós nap a Volt egyszer egy Északi – a történet folytatódik című kiállításra váltott jeggyel látogatható 2022. július 30-án.

Ez is érdekelhet:

Nagy, fekete, szovjet autóval gyarapodott a közlekedési múzeum gyűjteménye

Igazi pártfunkcionárius-autó volt a ZIM, amelynek egy üzemképes, szép példányát hamarosan a nagyközönség is láthatja majd.

Máris érdemes meglátogatni a még nem is létező új közlekedési múzeumot

Időszakos kiállítás nyílt jármű- és ipariépület-rajongóknak.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában