Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A 2014-es Quattroportéról már hónapok óta csepegteti az információkat a Maserati, november elején képeket, egy hónappal később pedig részletes adatokat is közzétettek az ötödik generációt nyolc év után leváltó új autóról. A hivatalosan a Detroiti Autókiállításon bemutatkozó új modellről a napokban egy teaser-videó is napvilágot látott.

A képekből annyi már kiderült, hogy a Maserati megint tipikusan olaszos autót épített, a Quattroporte legfontosabb ismertetőjegyei, mint az első hűtőrács, a három oldalsó légbeömlő és a háromszög alakú, vastag C oszlop az új autónál is megmaradtak. A Quattroporte főtervezője, a pininfarinás Lorenzo Ramaciotti a legnagyobb változtatást az övrészen követte el, amelynek markáns vonala egyszerre sugall erőt és eleganciát. Az autó első és hátsó fényszórója is új megjelenést kapott, az ablakok pedig keret nélküli kialakítást kaptak. Az autó belső kialakításnál az egyszerűségre törekedtek, a Quattroporte belső tereiben a finom bőr és minőségi fafelületek dominálnak.

A motorkínálatban is történtek változások, az eddigi 450 lóerős 4,7 literes V8-ast kisebb és erősebb motorokra cserélték az új modellben, melyeket a Ferrari szállít a Maseratinak. A Chrysler Pentastar motorjának alapjaira épített háromliteres, V6-os ikerturbós motor 404 lóerős, 5,1 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége pedig 285 km/h. A nagyobb, 3,8 literes V8-as szintén ikerturbós motor 523 lóerős, 4,7 másodperc alatt van százon és végsebessége 307 km/h.

Az eddigi hatfokozatú manuális váltót nyolcfokozatú ZF automata váltóra cserélték, és egyelőre nincsenek hírek opcionálisan választható manuális váltóról. Az új autó 100 kilóval könnyebb (1890 kg) és nagyjából 15 centiméterrel hosszabb (5263 mm) elődjénél. A hátsókerék-hajtás megmaradt, de a bal oldali kormányos autók, melyeknek értékesítése várhatóan tavasszal kezdődik, rendelhetők lesznek összkerékhajtással is.

A jobbkormányos autók értékesítését júniusban kezdi meg a Maserati, az eladásoktól pedig azt várják, hogy 2015-re sikerül évi ötvenezerre növelni az eladott autók számát. Ennek érdekében a Quattroporténak még idén érkezik a kistestvére, a Ghibli szedán, 2014-ben pedig a Levante névre keresztelt SUV-val gazdagodik a paletta.

Tovább:
Az autórovat legfrissebb hírei
2012 legolvasottabb autós-motoros cikkei a Playeren
Hivatalos képek az új magyar Merciről

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.