Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nyilván akad már egy csomó dolog, amit tökéletesen jól tudsz a fehérjefogyasztással kapcsolatban (elvégre mára a testépítés is olyanná vált, mint a foci - mindenki ért hozzá), ám az alábbi pontokat most mégis kiemelnénk.

Az ugyebár alap, hogy a protein a szervezetünk számára elengedhetetlen makronutriens, csak úgy mint a zsír és a szénhidrát. Maga a protein kifejezés is annyit tesz, hogy "elsődleges fontosságú", ez pedig igen sokat elárul arról, hogy mekkora szükségünk van a fehérjékre.

Ezzel kapcsolatban azonban elég sok a félreértés még manapság is, éppen ezért jött kapóra, hogy a Foodtrainers szakértője, Dr. Carolyne Brown helyretette a dolgokat.

1. Az vagy, amit az ételed megeszik - amikor kajáról van szó, érdemes egy kicsit sznobnak lenni, és a legmagasabb minőségre törekedni. Keresd a bio, szabadtartású, házi és ehhez hasonló megjelöléseket.

2. A fehérje nem csak az izmaidnak kell - az nyilvánvaló, hogy a protein segít az izomépítésben, de azért fontos megemlíteni, hogy a csontok, a porcok, a nemi vágy, a vér és különböző hormonok szempontjából is elengedhetetlen.

3. A kevesebb néha több - sokan esnek abba a hibába, hogy túl sok fehérjét visznek be a szervezetükbe a különböző táplálékkiegészítők révén, mondván úgyis ebből épül fel az izom, akkor hadd növekedjen rendesen. Ezzel csupán az a gond, hogy a szervezeted étkezésenként 25-35 gramm fehérjénél nem tud többet hasznosítani. Nincs értelme túltolni, ami hosszú távon még egészségtelen is lehet.

4. Nem mindegy, miből származik - igen sokféle fehérjeforrás létezik, de nem árt megválogatni őket. A szakértő szerint mindig oda kellene figyelnünk rá, hogy mi minden egyebet viszünk be a szervezetünkbe a fehérje mellett. Ha például finom lazacot eszel, akkor a protein mellett értékes omega-3 zsírsavakhoz is jutsz, ha viszont egy gyenge minőségű fehérjeszeletet tolsz be, nagy valószínűséggel cukrot és mesterséges hozzávalókat.

5. Törekedni kell a változatosságra - a csirkemell nagyon király, de ha már unod, nyugodtan válassz más fehérjeforrást. Dr. Brown ajánlani tudja például a kacsát, a különböző vadhúsokat, a marhát, de például a kagylót vagy éppen a homárt is. Persze akkor sem kell kétségbe esned, ha nem akarsz húst fogyasztani, itt például felsoroltuk, hogy mely zöldségek a legkiválóbb fehérjeforrások.

Ha pedig a táplálékkiegészítőkről szeretnél többet megtudni, itt minden lényegeset megtalálsz:

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.