Ahova várod, hogy bemehess dolgozni – A legvagányabb irodák a világban
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Biokert, csúszda, konténer és haditengerészeti dokk: a kreatív építészek agyszüleményei olyan irodák, ahonnan nem szeretnél hazamenni a nap végén. A világ legegyedibb munkahelyeiből válogattunk.

Square, San Francisco

Jack Dorsey, a cég alapítója rigolyásan ragaszkodik a tisztasághoz és a letisztult dizájnhoz – olyannyira, hogy köztudottan megkérte minden nap végén alkalmazottait, hogy pakoljanak el mindent az asztalukról. Az online keresztértékesítéssel foglalkozó cég irodáját ezért úgy alakította ki Denise Cherry dizájner, hogy a tereket világos színek, természetes anyagok és modern formák definiálják. Furnérlemezekkel és filccel kombinált, kétoldalt nyitott miniirodákat is tervezett, melyek egyrészt barátságos és kreatív alkotói kuckókként funkcionálnak, másrészt a a cég nevét (square – tér, négyzet, szögletes) is ötletesen kifejezésre juttatta.

Parliament, Portland

Ha már kreatív ügynökség, akkor kreatív iroda: a Parliament reklámügynökség irodájának minden szeglete az alkotói munkát inspirálja. Rusztikus, keményfából vonalazott padlója, tűzifából kialakított ívei és indusztriális hangulatú, szabadon hagyott plafonja ügyesen ötvözi egy imbolygó hajókabin és egy loftlakás hangulatát: a végeredmény egy fiatalos és hipszter munkatér. Az irodában mindent egyedileg gyártottak a cég számára, mely olyan ügyfelekkel büszkélkedhet, mint a Microsoft és az Xbox – már ezért a két névért is megérdemlik a vörös bársonykoronás medvebundát a padlón.

Skype, Stockolm

Impozáns terek, gyönyörű, osztott panorámaablakok és fiatalos bútorzat jellemzi a Skype svédországi irodáját. A fényes fehér dróthálós székek ötletesen szimbolizálják a világhálót, melyben a Skype köti össze a felhasználókat – a színes puffok pedig talán a számtalan országra is utalhatnak, ahol júzereik élnek –, vagy csak simán jól néznek ki, és nagyon kényelmesnek is tűnnek.

BrandBase, Amsterdam

“Raklap. Raklap mindenütt.” Valószínűleg ez a vágy dübörgött a Most Architecture nevű tervezőiroda alkotóinak fejében, mikor a BrandBase központi irodáját kialakították. A nyers, építkezéseknél használatos faszerkezet bámulatosan multifunkciós: asztalnak ugyanúgy kiváló, mint lépcsőnek, széknek vagy ágynak. Örülünk, hogy a fenntartható dizájn ilyen elegáns is tud lenni.

Cargo, Genf

Ki mondta, hogy a logisztika nem lehet vagány? A szállítmányozó cég központjában tizenhat Hanjin szállítókonténert terveztek át irodának és konferenciateremnek. A hatalmas fehér hangárban színes konténerekkel kialakított terek egyszerre hozzák az ezúttal nagyon jogosan indusztriális hangulatot – mintha egy raktári depó kellős közepén állnánk –, és a fiatalos, divatos attitűdöt.

Urban Outfitters, Philadelphia

Egy elhagyatott haditengerészeti műhelyben alakították ki ezt a díjnyertes irodát. Dick Hayne, az Urban Outfitters alapítója további négy régi, behemót, lepusztult épület megvásárlásával és renoválásával tette teljessé a hipszter ruhagyár főhadiszállását. Habár minden irodai kritériumnak maximálisan megfelel, az építészek számtalan részletet meghagytak eredeti állapotában: a levegőben függő hatalmas fémek, és az épület látható vasszerkezete látványos kontraszt a növényekkel és olvasósarokkal lágyított enteriőrben.

Wonder Factory, New York

A képregények klasszikus és varázslatos világát kelti életre a Wonder Factory irodája. Minden helyiség különböző témákat ölel fel: a színes és akciódús falakat angolkisasszonyos drapéria követi – vagy épp a képen látható, harmincas évek stílusát idéző könyvtárhelyiség. A reklámügynökség mesés irodája ráadásul az Empire State Building mögött helyezkedik el, így a bőrfotelben vagy épp hintaágyban várakozó ügyfeleknek a kreatív belső tereken kívül is van min legeltetniük a szemüket.

Buck O'Neill Builders, San Francisco

Egyedi anyaghasználat jellemzi a házépítéssel és átalakítással foglalkozó cég központi irodáját. A rozsdamentes acélból és parafából épített iroda konzolos nyers falépcsői, újrahasznosított papírral  finoman szeparált munkaállomásai és növényfalas konferenciaterme az organikus és modern tervezés kellemes fúziója.

Red Bull, London

Igen, ez egy csúszda, ami keresztülfut a Red Bull központján. A már inkább extrém sportokkal, mintsem energiaitallal foglalkozó cég irodája is ugyanazt a laza, könnyed hangulatot hozza, mint amit reklámjaikból és szponzorált programjaikból ismerünk. A két szintet összekötő csúszda riválisa most épül: nagyon kíváncsiak vagyunk az állítólag fantasztikus lebegő lépcsőkre is.

Quirky, New York

Egy 1875-ben épült raktárépület hetedik emeletén rendezték be az egyedi tervezésű termékek gyártásával és eladásával foglalkozó cég kreatív irodáját. Az enteriőr megoldásai közt olyan kedvességek is helyet kaptak, mint a gimis szekrényekből kialakított recepciós pult, mivel a kialakítással a cég újrahasznosító és egyéni gondolkodását szeretné reprezentálni. Sok cég nagyon titkolózó a termékeikkel kapcsolatban – a Quirky azonban nyílt betekintést enged munkafolyamataiba: az iroda közepén található laboratórium a tér szíve és lelke.

Twitter, San Francisco

Úgy tűnik, a Golden Gate- hídról és a vicces villamosairól is ismert metropolist ezentúl a világméretű cégek dizájn-pozitív irodái miatt is lehet ezentúl emlegetni. Az art deco-stílusú épületben kialakított Twitter iroda is a kreatív kivitelezés mintapéldája – ha csak a hatalmas épület tetejét nézzük, már akkor tátva marad a szánk. A tetőteret teljesen beültették növényekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel biogondolkodású tervezői, így a madárlogós dolgozók akár saját termésükből is rendezhetnek barbecue-bulit a város tetején.

(Forrás: inc.com)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.