Egy reprezentatív felmérés szerint.

Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák – derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.

Egy lakos átlagosan tizenkét környezetkárosító tényezőt tud felsorolni, a legsúlyosabb gondnak az erdőirtást, a klímaváltozást és a légszennyezettséget tartják a januárban készült országos, reprezentatív kutatás szerint. Bár a különböző demográfiai csoportok eltérően vélekednek ezek jelentőségéről, abban nyolcvan százalékuk egyetért, hogy a környezetvédelem az egész társadalom közös felelőssége.

A válaszadók

  • 92 százaléka bevallottan érdeklődik a környezetvédelem iránt;
  • 82 százaléka úgy látja, hogy az ő életére is közvetlen hatással vannak a környezeti problémák;
  • 63 százaléka szerint a környezetvédelemtől függ a következő generációk sorsa (de közel egyharmaduk nincs meggyőződve arról, hogy ez lenne jelenleg az emberek egyik legfontosabb feladata);
  • 87 százaléka szorong a klímaváltozástól, közülük is 31 százalék nagyon aggódik a lehetséges következmények miatt.

A kutatás arra is választ keresett, hogy melyek a legismertebb környezeti problémák. A legtöbben az általánosabb vagy az embereket közvetlenül érintő jelenségeket emelték ki, mint például

az étel- víz-, energia-, és ruhapazarlás, vagy a globális felmelegedés.

A top három dolog, amit a lakosok megtesznek a zöldebb jövőért: a szelektív hulladékgyűjtés, az energia-, víz- és élelmiszerpazarlás elkerülése, valamint a vásárlás visszafogása. A megújuló energia használata minden tizedik háztartásban merül fel, míg elektromos vagy hibrid autót a válaszadók négy százaléka vezet. A legaktívabb környezetvédők az 50 év felettiek és a magasabb végzettségűek.

A felmérést 2021. januárban a MicraMR végezte, ezerfős mintán, a 20–65 éves, magyar internetező lakosság körében. A kutatás nemre, korra, iskolai végzettségre és település típusra nézve reprezentatív.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Alteo, MTI)

És ezt olvastad már?
Modellként és dj-ként is dolgozik ez a lány
További cikkeink a témában