Az új magán űrhajók indítása hatalmas környezeti hatással van bolygónkra.

Richard Branson angol milliárdos július 11-én a Virgin Galactic fedélzetén járt a világűr peremén, űrhajójuk nagyjából 86 kilométeres magasságba ért el. Jeff Bezos, az Amazon alapítója pedig hasonló útra készül ma. Mindkét üzletember az űrutazások jelentős kiterjesztésében reménykedik, űripari vállalataik mindennapossá akarják tenni az űrturizmust.

Egy új piaci jelentés úgy becsülte, hogy a globális szuborbitális közlekedés és az űrturizmus 2031-re 2,8 milliárd dollárra nő, azaz évi 17%-kal a következő évtizedben.

Arról azonban kevésbé esik szó, hogy ez milyen hatással is van a Földünkre

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja, ugyanis egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad.

– erre a londoni University College kutatója Eloise Marais jutott, aki az üzemanyagok és az iparág légkörre gyakorolt hatását vizsgálja.

Az űrhajók indításához óriási mennyiségű üzemanyag szükséges. A SpaceX vállalkozás Falcon 9 rakétája kerozint, az amerikai űrkutatási hivatal folyékony hidrogént használ az indítási rendszereikhez. Ezek az üzemanyagok jelentős mennyiségű szén-dioxidot, vizet, klórt és más vegyi anyagot bocsátanak a légkörbe. És bár a rakéták szén-kibocsátása a repülőgépekhez képest kicsi, de évente mintegy 5,6 százalékkal nő.

„Egy hosszútávú repülőúton a szén-dioxid-kibocsátás egy-három tonna. Egy rakéta felbocsátásé 200-300 tonna.”

Jelenleg azonban a rakéták indítása igen ritka, 2020-ban például 14 rakétakísérlet volt a világon a NASA adatai szerint. Ezzel szemben a légiforgalomban naponta átlagosan több mint százezer járat repült.

A legvagyonosabb 1% kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50% együtt

Az úgynevezett „szennyező elit” radikális életmódváltása és viselkedésbeli változása is kell, hogy megmenthessük a bolygónkat.

Ugyanakkor a rakétákból a kibocsátás közvetlenül a felső légkörbe kerül, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig – két-három évig – megmarad ott. A kibocsátott víz a légkör felső részében – ahol felhőkké alakul – melegítő hatású lehet, vagyis „még az olyan ártalmatlan anyagnak, mint a víznek is lehet hatása”.

Közelebb a földhöz minden üzemanyag hatalmas hőt bocsát ki, ami ózont juttathat a troposzférába, ahol az üvegházhatású gázként működik és feltartóztatja a meleget. A szén-dioxid mellett, a kerozin és metán típusú üzemanyagok kormot is termelnek, és a légkör felső részében az ózonréteg megsemmisülhet az égő üzemanyagok összetevőinek kombinációjával.

Marais óvatosságra int az űrturizmus iparág növekedésével kapcsolatban, és felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg nincsenek nemzetközi szabályok az általuk használt üzemanyagokról és azok környezetre gyakorolt hatásáról:

„Nincsenek szabályok a rakéták kibocsátását illetően. Cselekedni kell, amíg a milliárdosok még csak vásárolják rakétajegyeiket.”

Eközben...

A Föld tüdeje már több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit elnyel

Korábban szénelnyelőként magába zárta a klímakrízist fokozó káros anyagot, most azonban hozzájárul a folyamat felerősítéséhez.

Az emberiség potenciálisan visszafordíthatatlan és katasztrofális kockázatokkal néz szembe éppen

Több mint tízezer növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye csak az éghajlatváltozás elleni létfontosságú védőbástyának számító amazóniai esőerdő pusztulása miatt.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában