Február 5-én van mindenki kedvenc mogyorós, csokoládés krémjének világnapja. Jöhet egy gyors Nutella-történelem?

1946-ban egy olasz pékség és cukrászüzlet tulajdonosa, Pietro Ferrero keverte ki a Nutella őselődjét, ami akkoriban még Pasta Gianduja néven futott a piacon. Ez is mogyorós krém volt, de valamivel szilárdabb állagú, mint a mostani verzió. 1951-ben aztán jött az édesség feljavított és krémesebb változata, a Supercrema, de mai formáját csak 1963-ban nyerte el, amikor Ferrero fia kicsit megváltoztatta a termék összetevőit, és

ezzel egy időben át is keresztelte Nutellára, amiből az első üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat.

Azóta durván meghódította az egész világot, évi 350 ezer tonnát készítenek az univerzum egyik legellenállhatatlanabb édességéből – legalábbis a 2015-ös adatok szerint –, aminek ma, azaz minden év február 5-én van a világnapja.

A Nutella világnapját egy bloggernek köszönhetjük, aki előbb levédette február 5-re, majd a szabadalmi jogokat 2015-ben átruházta a gyártóra, a Ferrero cégre.

(Fotó: Nutella, nyitókép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

12 dolog a Nutelláról, amit talán nem tudtál

Ma van a kedvenc édességed világnapja!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Gyönyörű harmincassal búcsúztatjuk a hetet

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

További cikkeink a témában