Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A német sportolók remekelnek Dél-Koreában, jelenleg csupán Norvégia előzi meg őket az éremtáblázaton. De vajon minek köszönhetik a sikert? A körülményeknek? A jó felkészülésnek? A profi mentalitásnak? Egyik sem. A titok a sörben rejlik.

Arról már mi is beszámoltunk, hogy a sörfogyasztásnak rengeteg pozitív hatása is lehet az egészségre nézve, ezzel pedig a németek is tisztában vannak, elvégre több sört fogyasztanak, mint bármelyik másik nemzet tagjai. Arról azonban még nem beszéltünk, hogy a sör akár a sportteljesítményre is jó hatással lehet. Természetesen csakis az alkoholmentes verzió.

Johannes Scherr, a német olimpiai csapat orvosa elárulta, hogy

Ezt az állítást az a tény is alátámasztja, hogy a Krombacher sörgyár 3500 liternyi folyékony kenyeret küldött az olimpiai faluba, hogy a német sportolók kellőképpen hidratáltak maradhassanak a versenyek alatt.

Ha pedig azt hinnéd, hogy ez csak valami vicc lehet, akkor most eláruljuk, hogy 2009-ben tudományosan is igazolták a sör jótékony hatását a sportban. A müncheni maratonon indulók egy csoportjával három héten át a verseny előtt, majd két héten át a verseny után alkoholmentes sört itattak. Ezeknél a futóknál jelentősen kisebb mértékű gyulladás, illetve felső légúti fertőzés jelentkezett mint azoknál, akik csak placebót kaptak.

Ezek után tehát megvolt rá a bizonyíték, hogy a fárasztó edzések után a sör hatására gyorsabban megy a regeneráció, ezáltal a sportolók keményebben edzhettek, ha közben sört fogyasztottak. Johannes Scherr csapatorvos szerint a sör egészségre gyakorolt pozitív hatásáért a polifenolok (nem tápanyagként hasznosuló, ám az egészségre előnyös hatással bíró vegyületek) magas koncentrációjának köszönhető. Leginkább az állóképességi sportokban lehet hasznos, hiszen gyulladásmegelőző, regenerációgyorsító hatása van.

Mindezek fényében nem csoda, hogy a német sportolók elhajították az agyoncukrozott, mindenféle színben ragyogó sportitalnak nevezett löttyöket, és inkább alkoholmentes sört kezdtek inni edzések alatt vagy után, mondván ez jobb alternatíva az izotóniás italoknál. Erre egyébként nem pusztán a németek, hanem chilei kutatók is rájöttek már. Ők futballistáknál figyelték meg, hogy hidratáltabbak maradnak, ha alkoholmentes sört fogyasztanak edzés előtt.

Most már tehát tudjuk, hogy mitől szárnyalnak a német sportolók a téli olimpián. Nekik nem az energiaital ad szárnyakat, hanem a sör.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.