Elsüllyedt japán flotta, bálnák és manták között – A világ legjobb merülőhelyei
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy ilyen összeállítás szépsége a készítő szempontjából az, hogy gondolatban "végigmerülheti" az egész világot, ám komoly nehézséget okoz, hogy még több tucatnyi helyet meg lehetne még említeni. Ezért a felsorolt úti célok inkább csak egy általános összképet adnak arról, milyen sokszínű a tengerek világa, mennyi kaland vár a búvárkodás szerelmeseire. Igyekeztem olyan helyeket válogatni a listába, ahol nem csak egyetlen merülőhelyről szól az utazás, hanem akár több hétre való búvárélményt kínálnak.

 1. 10/10


  Maldív-szigetek

  A legtöbben az ország nevének említésekor az apró, csodálatosan szép üdülőszigetek sokaságára gondolnak, ahol az égszínkék tenger partján heverve élvezik a legtöbben a látványt. Természetesen a szigeteken búvárközpont is van, de aki a legtöbbet akarja kihozni a túrából, egy- vagy kéthetes búvárszafarira fizet be. A jellemzően áramlásos merülőhelyeket csak rutinos búvárok élvezik, ők cserébe rengeteg halat, cápákat, rájákat, teknősöket láthatnak. Az év meghatározott szakában pedig tucatnyi mantával lehet úszni bizonyos helyeken, máshol cetcápák jelenléte megszokott – a tenger óriásaival való találkozás szinte garantált.

 2. 9/10

  Sipadan, Malajzia

  A búvárok körében legendásnak számító sziget állítólag magának Cousteau kapitánynak is az egyik kedvence volt. A magányos sziget körül páratlanul gazdag az élővilág, hatalmas halrajokkal találkozhatnak a búvárok, cápák és teknősök bukkannak fel – mindig mozgalmas a merülés. A Sipadan körüli vizek szigorúan védettek, korlátozzák az egy nap alatt merülők számát, tehát érdemes jó előre megszervezni a látogatást. Régen voltak bázisok is a szigeten, de ma már minden építkezés tilos, tehát a környékbeli nyaralóhelyekről viszik ide a búvárokat. Éppen ezért a merülés nem olcsó, viszont még nem nagyon csalódott benne senki.

 3. 8/10

  Bali, Indonézia

  Nem könnyű a választás, ha az ember Indonézia rengeteg világszínvonalú búvárhelye közül akar egyet kiemelni. Komodo, Raja Ampat, Wakatobi, Bunaken és a Lembeh-szoros csak néhány a sok közül, én végül Bali mellett tettem le a voksomat. Ennek oka egyszerűen az, hogy viszonylag egyszerű oda utat szervezni, az árak sem elrugaszkodottak, és a sziget mentén rendkívül változatos merülési élményekben lehet része a turistáknak. Vannak mantás merülőhelyek, máshol esély van mola molát látni, néhol szép korallos falaknál búvárkodnak, de a homokos aljzaton élő ezerféle apróság szerelmesei sem unatkoznak. A felszínen is magával ragadó Balinak komoly rajongótábora van a magyar búvárok körében is, nem véletlenül.

 4. 7/10

  Chuuk-lagúna, Mikronézia

  A világ egyik legjobb roncsmerülő-helyeként ismerik a Chuuk-lagúnát. A második világháború idején egy egész japán hadiflotta süllyedt ott el, óriási és kisebb hajók nyugszanak a mélyben, de még repülőgép roncsánál is lehet búvárkodni. A víz egész évben meleg, a roncsokat benépesítette az élővilág, de a Mikronéziába jutás nehézségei miatt kevesen mondhatják el magukról, hogy merültek a Fujikawa Marun és a szellemflotta többi tagján.

 5. 6/10

  Nagy korallzátony, Ausztrália

  Talán a felsoroltak közül ezt kell a legkevésbé bemutatni: dokumentumfilmek tucatjai készültek már a leghíresebb, legnagyobb korallzátonyról, ami még ma is az egyik legkedveltebb merülőhely a világon. Rengeteg búvárcéget találni, amelyik egynapos, kezdőknek szánt túráktól kezdve egyhetes szafarikig mindenféle lehetőséggel kecsegtetik a turistákat. Noha kicsit iparszerű a búvárkodás arrafelé, mégis szinte mindenki szeretne eljutni oda legalább egyszer az életben.

 6. 5/10

  Vörös-tenger, Egyiptom és Szudán

  A magyar búvárok legkedveltebb úti célja a Vörös-tenger:  a nyaralók viszonylag olcsón merülhetnek a világ egyik legszebb tengerében, ahol szinte egész évben kimagaslóan jó a látótávolság és meleg a víz, ráadásként pedig gyakran bukkannak fel játékos delfinek. Manapság a búvárok többsége hajós szafarin vesz részt, ahol többet és jobb helyeken merülhetnek. Egyiptom híres merülőhelyeit szinte felsorolni is nehéz: a nyáron óriási halrajoknak otthont adó Ras Mohammed, a cápás merülésekről híres Brother-szigetek, Daedalus- és Elphinstone-zátonyok, vagy az olyan roncsok, mint a Thistlegorm, a Salem Express, a Giannis D említhetők. Szudánban hasonló az élővilág, csak sokkal érintetlenebb, mint Egyiptom, hiszen alig vannak itt búvárhajók. Pörölycápa-rajok, szirti cápák kápráztatják el a búvárokat, izgalmas roncsokat fedezhetnek fel, még Cousteau expedíciójának maradványnál is merülhetnek- nagyszerű búvárkalandot ígér ez az alig ismert úti cél.

 7. 4/10

  Yucatan-félsziget, Mexikó

  Némileg kakukktojásnak számítanak ezek a vízzel telt barlangok a többi felsorolt hely között, hiszen nem a nyílt tengerben vannak. Kristálytiszta vizük, a felszínről beszűrődő napsugarak fényjátéka olyan páratlan élmény, ami miatt sok búvár utazik oda minden évben.  Számos  barlang van a félszigeten, ezek egy része bármilyen képzettségi szintű búvár számára ajánlható, a rutinos barlangi búvárok pedig kilométeres járatokban merülhetnek. Mexikó ráadásul változatosságként további  érdekes merülési lehetőségeket kínál a cenotékba esetleg beleunt búvároknak a karib-tengeri oldalon, illetve a távolabb eső nyugati tartományban, Baja Californiában.

 8. 3/10

  Bonaire, Holland Antillák

  A Karib-tenger rengeteg szigetének mindegyikén megszokott program a búvárkodás. Ki lehetne emelni a Bahamákon szervezett cápaetetős merüléseket vagy a Blue Hole-t Belize-ben, most mégis Bonaire-re esett a választásom. Ennek oka egyszerűen az, hogy ez a sziget az önálló búvárok igazi paradicsoma, mert az érdekes helyek szinte mindegyike partról merülhető. Azaz a vendégek egyszerűen szállást foglalnak, autót bérelnek, minden reggel felpakolnak pár palackot, és ott merülnek, ahol nekik tetszik. Ez a szabadság olyan vonzerőt jelent, ami miatt a barátságos, Hollandiához tartozó szigetre évről évre rengetegen járnak vissza.

 9. 2/10

  Galapagos-szigetek

  Ez a legendás szigetcsoport Ecaudorhoz tartozik, és szigorúan védett. Bár vannak némileg hasonló élményt kínáló úti célok, mint például a Cocos-sziget, ám a Galapagos-szigetek vonzerejében jelentős része van annak, hogy Darwin sorsdöntő megfigyeléseinek helyszíne volt, ott szerzett tapasztalatai nagyban hozzájárultak az evolúciós elmélet kidolgozásához. A búvárok méregdrága hajóutakon vehetnek részt, de a hatalmas érdeklődés miatt akár évekre előre le kell foglalni a szafarit. A víz alatt aztán halrajok, többféle cápa (köztük a hatalmas cetcápa), manták, teknősök, fókák és számtalan más látványosság várja őket. A felszíni kirándulások a különböző szigetekre pedig szintén izgalmas kalandot jelentenek, a híres tudós nyomában járva lehet felfedezni a különleges élővilágot.

 10. 1/10

  Brit Columbia, Kanada

  Nem éreztem volna teljesnek az összeállítást legalább egy hideg vízi búvárhely nélkül, hiszen ezek között is akadnak világhírűek, mint az izlandi Silfra, ahol két kontinens találkozik, vagy az Antarktisz. A választásom végül Kanada legnyugatibb tartományára esett, amit az amerikai búvárok minden évben a legkedveltebb úti célok közé szavaznak. Természetesen Brit Columbiában egészen máshogy néz ki a búvárkodás, mint egy trópusi tengerben, de nem kevésbé érdekes. Aki vállalja a kényelmetlenséget, cserébe különleges élőhelyeken merülhet, egészen más világot ismerhet meg a mélyben. Brit Columbia talán leghíresebb tengeri élőlénye az óriáspolip, nincs olyan, akit ne nyűgözne le egy hatalmas, akár kétméteres nyolckarú. Rajtuk kívül még meglepően színes korallok és szivacsok, illetve a közelükben élő halak és puhatestűek népesítik be a tengert.

  A búvárkodásról szóló cikkeinket a divecenter.hu-val közösen írtuk. Ha mélyebben is elmerülnél a merülés világában, csak kattintanod kell!

   

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.