Nem mindegy, hogy milyen fehérjeforrást fogyasztunk.

A fehérje/protein – a zsír és a szénhidrát mellett – egyike azon makrótápanyagoknak, amiknek fogyasztása nélkülözhetetlen szervezeted megfelelő működéséhez. Nem mindegy azonban, hogy milyen fehérjét viszünk be a szervezetünkbe – erről a mai napig heves viták folynak a vegán étrend követői és az állati fehérjéket tudatosan, nem pazarlóan fogyasztók között.

A fehérje nem csak az izomtömeg növeléséhez és megtartáshoz szükséges, ennél sokkal több feladatot lát el a szervezetedben, például:

  • a sejtek egyik legfontosabb strukturális alkotója, az izmok mellett, a kötőszövetek, csontok, haj és szőr szerkezeti eleme,
  • enzimszintetizáló képessége révén fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban,
  • elősegíti a szervezetedben zajló kémiai reakciókat,
  • támogatja a szervezet védekező- és regenerálódó képességét és
  • hozzájárul a jóllakottság érzés kialakításában.

Fontos azt tudni, hogy az emberi szervezet az evolúciós fejlődés során alapvetően az állati eredetű fehérje fogyasztása mentén formálódott. Szervezetünk számára teljesen máshogy is hasznosul egy gramm tojásfehérje, tejfehérje vagy húsfehérje, mint mondjuk az ezzel megegyező tömegű gabonafehérje. Ráadásul az állati eredetű fehérjeforrásokban általában a jó minőségű proteinek sokkal koncentráltabban vannak jelen, mint a növényiekben, így az emberi test egészségének, izomműködésének fenntartásához sokkal kevesebb étel elfogyasztása is elegendő a belőlük készült ételekből.

A főként magas fehérjetartalmú élelmiszerek fejlesztésével foglalkozó Dr. Németh Csaba élelmiszermérnöktől lehet tudni, hogy

a természetes fehérjeforrások közül a tojásfehérje és az anyatej a legkedvezőbb összetételű az emberi szervezet számára.

Mégpedig azért, mert ezekben megfelelő arányban és mennyiségben megtalálható esszenciális aminosavak a fehérjetartalmuk gyakorlatilag teljes felhasználhatóságát lehetővé teszi. Nem sokkal maradnak el tőlük a halak, a húsok vagy éppen a tejtermékek, azonban a növényi és főleg a nem megfelelően kombinált növényi fehérjeforrások hasznosulása már sokkal kedvezőtlenebb.

A megfelelő minőségű fehérjebevitel mindenki számára fontos, azonban még nagyobb odafigyelést igényel a legfiatalabbak és legidősebbek körében:

  • A szervezet fejlődési szakaszában nagymértékben befolyásolja, mennyire leszünk fitt, egészséges emberek, időskorban pedig – különösen akkor, amikor a megfelelő ételmennyiség elfogyasztása sem mindenki számára egyszerű feladat – az izomzat megtartása miatt különösen fontosak a megfelelő fehérjeforrásokat tartalmazó ételek.
  • Időskorban természetes folyamat az évről évre megfigyelhető izomtömegvesztés. Gyakran a balesetek egyáltalán nem idegrendszeri problémákra, egyéb betegségekre vezethetőek vissza, hanem inkább a gyors izomzatvesztés eredményez koordinálatlan mozgást. Ennek az izomvesztésnek a folyamatát tudjuk nagymértékben lassítani és gyakran hosszú évekre megállítani megfelelő minőségű fehérjéket tartalmazó étrenddel.
A szakember szerint aki megteheti, fogyasszon rendszerességgel állati eredetű termékeket, aki azonban ragaszkodik a vegán étrendhez, az élelmiszereit rendkívüli körültekintéssel válogassa meg.

(Forrás: Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Nincs hideg a kinti edzéshez, csak rosszul vagy felöltözve

Mondunk néhány hasznos dolgot, hogy a hőmérséklettől függetlenül tudj a szabadban sportolni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

További cikkeink a témában
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Hirdetés