Mondunk néhány hasznos dolgot, hogy a hőmérséklettől függetlenül tudj a szabadban sportolni.

A hideg idő még nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a kinti edzésről. Ha mégis úgy döntesz, hogy hibernálod magad tavaszig, akkor van egy rossz hírünk: legyen szó bármilyen sportágról/mozgásformáról/edzésről,

ha teljesen leállsz a mozgással, akkor kijössz a formából, ráadásul minél tovább tart ez a szünet, annál inkább.

Persze ez nem azt jelenti, hogy még karácsonykor sem lehet tartani egy kis edzésmentes időszakot. Ha az év során, vagy legalább az utóbbi időszakban rendszeresen melóztattad a tested, akkor egy-két hét pihenés még nem jelenti a világ végét, értsd: nem okoz kárt  – igaz ez úgy nagy általánosságban, de természetesen ez egy összetett dolog, ami sok mindentől függ.

De inkább beszéljünk arról, milyen lehetőségek és trükkök vannak, hogy ne kellejen abbahagyni a kinti a mozgást hideg időben sem

Elárulunk valamit, ami talán motiválhat téged: hideg időben az edzések rendkívül hatékonyan égetik a zsírt. Ennek oka, hogy ilyen körülmények között a testednek több energiára van szüksége, hogy melegen tudjon maradni, ezért hőtermelésbe kezd és – a remegés mellett, illetve általa is – elkezdi aktivizálni a (barna)zsír-égetés* folyamatát.

*A fehér zsír jellemzően a zsigeri szervekre rakódik rá (komoly terhelést okozva ezzel a szervezetnek), a barna zsír viszont a bőr alatt található, fő feladata pedig az, hogy ha a testnek sürgősen energiára van szüksége, akkor igen gyorsan elégethesse a raktárkészleteket.

Ugyanakkor nem szabad ajtóstul rontani a házba, vagyis csak úgy esztelenül nekivágni a hidegedzésekenek, érdemes a következőkre figyelned:

Öltözködés

Fontos, hogy a megfelelő öltözéktől komfortosabb lesz sportolni a szabadban. Valószínűleg azt nem is kell mondanunk, hogy rétegesen és az időjárási körülményeknek megfelelően öltözz fel, aminek alapszabályai kábé így néznek ki:

  • Alulra olyan rétegeket vegyél fel, amik felszívják és el is vezetik a nedvességet a bőrödtől, fölé pedig mehet valami meleg, de lélegző anyagból készült thermo futónadrág és felső.
  • Ha esőben-hóban-szélben is a szabadban szereznél mozogni, akkor – lehetőleg könnyű és légáteresztő – esőkabátot/széldzsekit se felejtsd otthon.
  • Bármilyen időben is mozogsz, cipőnek mindig olyat válassz, ami a sportághoz és a terephez is alkalmazkodik. Hidegben érdemes egyrészt vastagabb talpú és vízálló cipőt választani, másrészt olyat, ami nem csúszik (pl.: terepfutócipő).
  • Húzz fel sportzoknit és kesztyűt, hogy melegen tarthasd a bokádat és a kezed, a hosszabb kinti edzésekhez pedig akár még egy melegítő/hőtartó talpbetétet, illetve fűthető kesztyűt is beszerezhetsz.
  • Viselj sálat (hogy megvédd a nyakad és könnyebben tudj lélegezni, valamint így megakadályozhatod, hogy hideg levegő jusson a tüdődbe), illetve sapkát, ami a füledet is takarja – lehet nem tudod, de sok hő szabadul fel a fejen keresztül.
  • Az őszi-téli időszakban a rosszabb látási viszonyok miatt viselj valamilyen fényvisszaverőt magadon, és az sem baj, ha mondjuk még egy fejlámpát is felveszel.
Ne feledd: az optimális hőmérsékletű végtagok biztosítják az optimális érzést a test többi részén is.

Bemelegítés

A bemelegítésnek évszaktól és hőmérséklettől függetlenül fontos szerepe van, pulzusod megemelésével és az izmaid átmozgatásával ugyanis felkészíted a tested és az idegrendszered a nagyobb terhelés elviselésére (ezáltal pedig hatékonyabbá is teszi az edzést/mozgást), plusz csökkentheted a sérülésveszély kockázatát. Hidegben pedig az izmaid az átlagosnál is merevebbek ezért ilyenkor még kiemeltebb jelentőséggel bír az amúgy mindössze 4-5 perces bemelegítés.

Ez az ötperces rutin az edzés előtt majdnem fontosabb, mint maga az edzés

Megmutatjuk, hogy néz ki a bemelegítés, ami hatékonyabbá teszi az edzést.

Nappal mozogj!

Ez már csak a látási viszonyok miatt is ajánlott, arról nem is beszélve, hogy nem, vagy csak kevésbé fogsz átfagyni, plusz még a hangulatodnak is jobbat tesz, mintha sötétben mennél – persze igazán hangulatos tud lenni egy laza futás az esti fényekben.

Nyújtás

Ugyanaz igaz a nyújtásra, mint a bemelegítésre, vagyis évszaktól és hőmérséklettől függetlenül kötelező. A megterhelt izmok megnyújtása nem csak a sérülések elkerülésében segít, így ugyanis nem rövidülnek meg az izmaid és a mozgástartományuk sem csökken le.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Kiderült, mennyi kalóriát esznek világszerte az emberek, a magyarok a világátlag felett vannak

Spoiler: a magyarok kétszer annyit kalóriát visznek be, mint a lista végén szereplők.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában