Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Remek érzés új holmikat vásárolni – csak sok esetben egyáltalán nem éri meg, és nincs is rá szükség. Erre előbb-utóbb rá is jövünk, és akkor már nem is lesz olyan pozitív az élmény. Mivel ez nem általános szabály, összegyűjtöttünk néhány példát, amikor a használt a jó választás, akkor is, ha vehetnél újat.

Autó

Kezdjük rögtön egy nagy értékű és kiterjedésű tárggyal! Az autó normál értékvesztésére most ki sem térünk, arra viszont igen, hogy a friss jogsihoz olyan az új autó, mint a légfrissítéshez a Chanel Grand Extrait parfüm: alkalmas, csak értelmetlen.

Hasonló a helyzet, ha városban, kis távokra akarsz egy kocsit, amely az utcán fog parkolni. Akármit teszel, rá fogják nyitni az ajtót, meghúzzák az oldalát, hogy rosszabbról ne is beszéljünk. Válassz olcsóbban használtat!

Amit nem fogsz kímélni

Nem vagy egy vadember, tudjuk, de bizonyos eszközöknél fogalmilag kizárt a kímélő használat.

Egy betonkeverőbe sódert lapátolsz, a létrára rácsöpögteted a festéket, a kukába szemetet raksz, a költöződobozokat összefirkálod, a gumicsizmát trutyis időben hordod, és így tovább. Minek vennél újat, komolyan?

Ha igazi retrót akarsz

Vásárolhatsz újonnan egy csomóféle retrós cuccot – de miért akarsz retrósat, ha igazi retrót is vehetsz?

Egy szkájfotel, egy jól megválasztott régi asztal vagy szekrény, korabeli dekoráció, lámpatest remek hangulatot ad egy modern szobának vagy lakásnak is, az pedig nem kérdés, hogy az eredeti mindig menőbb, mint az utánzat.

Ami csak időszakosan kell

Például mert kinövi a gyerek (ruhát, biciklit, korcsolyát stb. – egy gyerek bármit kinő néhány hónap alatt), mert csak ebben a szezonban fogsz robogóval járni, mert most kellenek a szakkönyvek, de ismered magad annyira, hogy a vizsga után életedben ki nem nyitod majd többet őket, vagy mert most nyáron akar sátrazni a csajod, de tudod, hogy egyszeri alkalom elég lesz neki a nomád életből.

Ami nem tud elromlani

Egy kalapácsnál, vázánál, kaspónál, sámlinál, műkőnél, mindenféle díszeknél jóval nagyobb esély van arra, hogy valahogy elvész, mint hogy elromlik.

Akkor meg mennyivel tud többet egy használtnál egy új?

Ha tudod, hogy továbblépsz

A manuálisan állítható, de nem profi fényképezőgépen, vagy hangszeren, amin gyakorolni jó, de ha komolyan gondolod, akkor idővel drágább kell majd belőle, a bútorokon, amelyek az egyszobás albérletbe jók, de a saját lakásodba azért más stílusút keresel majd, a bringán, amivel elgurulsz a munkába, de kinézted már, milyenre gyűjtesz.

Vagy simán olcsóbbat akarsz

Valaminek megadod a módját, valamit viszont csak meg akarsz úszni, mert meg kell: koncentrálj arra, amihez kötődsz, a többi cuccon spórolj, vegyél belőle használtat!

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Jófogás.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.