A különböző fehérjeporok mára annyira elterjedtek, hogy szinte mindenki egyből a shaker után nyúl, ahogy befejezte az edzést. Ezek az étrendkiegészítők persze hasznosak is lehetnek, de csak akkor, ha alapvetően rendben van az étrendünk, amiben természetesen a gyümölcsöknek is ott a helye. Máris elmondjuk azt is, hogy az izmaid miképpen profitálhatnak ebből.

Mára nyilvánvaló vált az is, hogy akár húsfogyasztás nélkül is elérhető a tökéletes fizikum, hiszen léteznek olyan testépítők, akik évek óta áttértek a vegán étrendre, illetve olyan is akad, aki soha életében nem evett húst, mégis elég szép sikereket ér el. Az előbbi kategóriába tartozik Jon Venus, akiről már korábban is írtunk.

Jon Venus (@jonvenus) által megosztott bejegyzés,

Az ő étrendjében kiemelten fontos szerepet játszanak a gyümölcsök. Nézzük hát meg, hogy miért is érdemes a fehérjeturmix mellett helyet szorítani a gyümiknek is, ha célod az izmosodás.

Szénhidrátok

  • Datolya, mazsola, ringló, szőlő

Mivel a szénhidrátok jelentik az elsődleges energiaforrást a tested számára, így egyértelmű, hogy szükséged van rájuk az edzések során, különösen akkor, ha tömeget akarsz. Glikogénné alakulva az izmaidban (is) tárolódnak - a fruktóz mondjuk csak a májban. Ha nem viszel be eleget, az izmaid nem fognak növekedni, nem tudnak regenerálódni és fejlődni. Ha hetente legalább 2-3 alkalommal edzel, akkor a napi tápanyagbeviteled nagyjából felének kéne szénhidrátból állnia. Ami a gyümölcsöket illeti, érdemes a reggeli / délelőtti órákra időzíteni a fogyasztásukat.

Kálium

  • Banán, kivi, narancs

A magas káliumtartalmú gyümölcsök fogyasztása jó módszer arra, hogy feltöltsd magad elektrolitokkal anélkül, hogy cukrozott sportitalokat kelljen innod. És hogy mégis miért játszik kiemelten fontos szerepet a kálium az izomnövelés során? Lényegében azért, mert felelős az izmok összehúzódási képességéért, izzadás közben pedig sokat veszítünk belőle. Tehát ha időben visszatöltöd az elvesztett káliumot, hamarabb térhetsz vissza a súlyzók közé, méghozzá görcsök nélkül.

Nitrogén-oxid

  • Görögdinnye, alma

Ez a két gyümölcs nem pusztán természetes cukorforrásnak jó, hanem még citrullint is tartalmaznak, ami egy olyan aminosav, ami a nitrogén-oxid termelődésért felelős. A nitrogén-oxid pedig egy a sejtek kommunikációjában szerepet játszó molekula, mely hatással van a vérkeringésre, oxigéntranszportra, glükózfelvételre, izomerőre, összességében tehát nagyon hatékony izomépítő. Kár lenne kihagyni az étrendünkből. A nyár úgysem lehet teljes mézédes, jéghideg dinnye nélkül. Használjuk hát ki!

(via)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában