A Budapest100 évről évre üde színfoltja a városnak, jövőre viszont lesz benne egy kis csavar: a százévesek helyett a 150 éves házakat köszöntik a május 11-14-i, konferencia- és sétanappal bővített nyitott házak hétvégéjén.

2023-ban nem kisebb alkalmat ünneplünk, mint Budapest 150. születésnapját. Ez alkalomból a következő Budapest100 visszatér az egyidős házak – most a százévesek helyett a 150 évesek – köszöntéséhez, közölte a szervező Kortárs Építészeti Központ.

A 2022-ben négynaposra bővített városi fesztivál népszerűsége után a nyitott házak hétvégéje ismét egy szakmai konferenciával és egy sétanappal gazdagodik 2023. május 11-14. között.

Ezen a hosszú hétvégén a Budapest100 egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra hívja a régi házak és városi történetek rajongóit, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll.

A 150. évforduló kapcsán megismerhetjük, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta, és milyen utak állnak előtte.

Múzeum körút, József körút, Hold utca, Viola utca – a nagyobb képekért katt a galériára!

A szervezők – az eseményt megelőző több mint fél éves kutatási folyamat és a rendezvények során – olyan kérdésekre keresik a válaszokat, mint például:

  • Hogyan élünk, hogyan építkezünk ma a 150 éves (de valójában ennél sokkal „öregebb”) városban?
  • Mit gondolunk a másfél évszázaddal ezelőtt megtervezett városról vagy egy-egy épületről
  • Hogyan formálódott az elmúlt évtizedekben tudatosan és organikusan is a város?
  • Hogyan tudunk jól bánni azzal az igen vegyes építészeti színvonalú és történeti jelentőségű épített örökséggel, ami ránk maradt 150, 100, 50 évvel ezelőttről?
  • Milyen kortárs válaszokat, megoldásokat látunk az egyes épületek vagy városrészek esetén ezekre a kérdésekre, kihívásokra?

Habár a városegyesítés idején épült házak és az őket körülvevő városszövet a mai napig meghatározza Budapest képét, a Millenniumra létrejövő metropolisztól ekkor még nagyon távol állt mind a falusiasan fejlődő Buda és Óbuda, mind pedig a rohamtempóban urbanizálódó Pest.

2023 májusában a Budapest100 bemutatja a korszak épületeit a grandiózus bérpalotáktól a középületeken át a földszintes kis házakig, amik jól tükrözik az ekkori város gazdasági és társadalmi sokszínűségét.

Azt is feltérképezhetjük, hogyan változott egy-egy ház, utca, vagy környék, és hogyan alakul a sorsuk a bennük egykor és most élő közösségekkel együtt.

Meglepőnek tűnhet, hogy a Budapest100 kutatóinak sikerült több mint 220 házat összegyűjteniük, amelyek pont 150 éve épültek a mai Budapest területén, és nagyrészt eredeti állapotukban fent is maradtak. A teljes házlista már elérhető a Budapest100 honlapján – a szervezők várják a programhoz csatlakozni kívánó lakók jelentkezését!

A Budapest100

A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál a közösségek és a város ünnepe, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.

A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, az akkor épp százéves házak ünnepeként. 2016-tól új irányba indultunk, és városrészeket választottunk, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett - ekkortól a százéves házak ünnepét felváltották a tematikus fesztiválok.

A Budapest100 minden programja ingyenes.

(Forrás, fotók: KÉK)

Ez is érdekelhet:

Ha Banksy ráfest egy graffitit, akkor az a ház már nem ugyanaz

A műalkotások növelik az ingatlanok értékét, ez olyan egyértelmű, hogy meglepő, amikor érvelni kell mellette. Olykor mégis kell, és a Building on Art, Hungary kezdeményezés pontosan ezt teszi.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában