A fánkkultúra Magyarországon is felívelőben van, az eredeti amerikai fánk azonban eddig hiányzott a hazai üzletek repertoárjából. Mostantól nem kell jenki rendőrös filmet nézned, hogy átérezd az igazi donutfílinget, megnyílt ugyanis a Cream Donuts and Shakes, a főváros első kézműves amerikai fánkozója.

„A Cream fánkjai igazi egyéniségek, nincs két ugyanolyan! Hiszen minden Cream Donut kézzel készült, egyedi darab – imádnivaló és pont olyan különleges, mint amilyen te vagy” – ezzel a mondattal találkozhatnak azok, akik elviteles dobozba kérik az újonnan nyílt Cream Donuts and Shakes fánkjait a főváros első amerikai kézműves fánkozójában.

Azok a jelzők, hogy egyedi, meg kézműves, némiképp elcsépeltté váltak az elmúlt években, mindenre ráhúzták ezeket, úgyhogy én inkább empirikus úton akartam megnézni, milyen egy igazi kaliforniai fánk. Miután megláttam a Cream tulajdonosát, nem volt kétségem, hogy minőségi édességet fogok kóstolni: Alex Hemingway nyitotta meg néhány hete a Caza Pizzabart, amit szintén volt szerencsém tesztelni, és túlzás nélkül a város legjobbja lesz. Nem spórolják ki ki belőle az anyagot és a melót, mert őt csak a minőség érdekli.

Ízorgia, magas minőség és menőségfaktor – Kipróbáltuk a Caza Pizzabárt

Nemcsak egy hamisítatlan nyugati parti pizza érkezett meg az V. kerületbe, hanem a „Californian Vibe” is.

Emellett Alex annak a George F. Hemingwaynek fia, aki 1992-ben Magyarországra hozta a Pizza Hut és a Kentucky Fried Chicken gyorsétkezde-üzlethálózatokat – szóval ők mindent tudnak, ami amerikai és pizza. Sőt, most gyorsan kiderült, hogy ez úgy módosult, hogy: mindent, ami amerikai és kaja.

Több mint egy évig fejlesztették a receptet

A Cream Donuts and Shakes megnyitása előtt az eredeti amerikai recept továbbfejlesztésével tizennégy hónapig kísérletezték ki, hogy a lehető legtökéletesebb fánkot kínálhassák az Astorián megnyílt üzlet vendégeinek. Ennek a kísérletezésnek részét képezték a különböző íztesztek, de az is, hogy milyen minőségű és hőmérsékletű tisztított vízzel dolgozzanak, mennyi ideig kelesszék, és hogyan kezeljék sütés előtt a tésztát. Meglett az eredménye!

Az első blikkre nekem túltolt, nagyrészt giccsesre mázolt, nagyon amerikai kinézetű fánkok könnyedek, levegősek, lágy krémmel töltöttek és baromi finomak.

És mindennap frissen készülnek, egyenként, kézzel.

De miben is más az amerikai fánk, és mitől olyan különleges a Cream fánkkínálata?

A Creamben minden fánkot kézzel készítenek, ami a küllemre is igaz, hiszen még azokat a fánkokat is kézzel mintázzák az üzlet cukrászai, amelyek valamilyen 3D-s figurával egészülnek ki. Gépeket nem használnak a díszítés egyetlen fázisában sem, arra azonban nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a sütés tökéletes körülmények között történjen.

Ha a Creamet választod, el kell felejteni a klasszikus lekváros fánkot, itt a színes mázak mennek, hiszen ez itt Kalifornia.

Tematikus hónapok a rendszeres megújulás jegyében

Az alapkínálatban huszonöt különböző ízesítésű fánkot találsz, van többek közt Kinder tojásos, oreós, karamelles, sima csokis, csokival töltött és vaníliás.

Ezenfelül pedig minden hónapban újabb meglepetéssel készülnek. Alex Hemingway elmondta, hogy egész évben tematikus hónapok várják a fánkra vágyókat, és bár minden meglepetést nem szeretnének előre ellőni, annyit elárult, hogy a Toy Story, a Super Mario, a Minyonok és a Star Wars is visszaköszön majd idén a fánklapról.

Creamshake az új milkshake

A Cream Donuts and Shakes – ahogyan a neve is jelzi – nemcsak a fánkok, de a shake-ek terén is szeretne újat mutatni a magyaroknak. A különleges helyben készített kézművesfagylalt-alapú ún. creamshake-eket azoknak az édesszájú vendégeknek ajánlják, akik nem riadnak meg az emeletes óriás shake-ektől és a hamisítatlan amerikai cukorsokktól sem.

A kínálatban ötféle creamshake közül lehet választani, de a repertoárt időről időre frissítik a vendégek visszajelzései és igényei alapján. Az emeletes shake-et szó szerint kell érteni: a krémes fagylalt alapú finomságokat a gumicukortól az Oreo-darabokon át rengeteg feltéttel kínálják, a tetejéről nem maradhat el a tejszínhab, a csúcsot pedig minden esetben egy (vagy több) fánk koronázza meg.

Persze ha valaki úgy érzi, már fejre állt az édestől, vagy épp csak a gyerekeket vitte el fánkozni, de ő nem édesszájú, akkor neki ott lesz a híres amerikai bagel, abból is erős lesz a kínálat.

Mostantól mindenkit személyesen vár a Cream, a házhoz szállítást azonban itt se keresse senki, hiszen a tulajdonos célja, hogy a fánkozás igazi élményt adjon, ehhez pedig úgy véli, hogy elengedhetetlen a személyes kontaktus, akárcsak a Cazában.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

Clarissa kedvéért még 23-án is hajlandók vagyunk sorban állni

További cikkeink a témában